Gent Jazz: ook zonder Sting een viering van rebelse jazz en goede sfeer

De tweede maandag van Gent Jazz Festival weerstond de teleurstelling van een niet-opdagende Sting met een vrolijke stemming en een rij van overtuigende acts. Met het geluk van een vergevingsgezind publiek was de zonnige maandag weer een viering van rebelse jazz en goede sfeer.

Esinam begon de dag met een up-beat ode aan Afro-Jazz. Alhoewel het bij de Main Stage nog niet vol stond met festivalgangers, gaf de zangeres een krachtig optreden aan een waarderend publiek. Tussen fluit en zang door liet Esinam haar kunsten in improvisatie zien.

De menigte vertrok naar het Garden Stage voor het eerste van meerdere optredens die dag van Big Whoop. Ergens tussen rap en groove wist het Belgische kwartet de menigte enthousiast te krijgen op het grasveldje omringd door caravans gevuld met eten en drinken.

Tussen de optredens door stroomden de caravans vol. Van Indiaas tot Vlaams, tot een caravan met slogan ‘Jazz is the Würst,’ konden alle festivalgangers iets bevredigends vinden. Na een korte pauze trok het publiek massaal naar de Main Stage om van eten in de vorm van zang te genieten. Stef Kamil Carlens, zanger van ‘Making Butter, Baking Bread’ zong vol met passie over de verschillende bessen van mei tot de winter. Aan het einde van Carlens’ set was aan hem de eer om aan te kondigen dat Sting wegens dokters-orders helaas niet zou komen.

Met expertise werd het programma vervroegd en stond na Novastar Jaguar Jaguar als afsluiter op het Garden Stage. Het laatste optreden van de dag op de Main Stage werd uitgevoerd door Novastar. De gitaar- en piano-speler begon zijn set met een lied van Sting en speelde daarna de de tent vol al slaand en swingend op zijn piano. Met twee encores en een jubelend publiek was de Main Stage afsluiter een groot succes.

Jaguar Jaguar gaf een kort maar krachtig optreden getint met nostalgische kleding en unieke dance moves. Terughoudend om te vertrekken nam het publiek de tijd om de uitgang te vinden. Het was duidelijk dat de tweede maandag van Gent Jazz Festival een succes was. Alhoewel er onvermijdelijke teleurstelling was bij zowel het publiek als even duidelijk de artiesten, was het ondanks Sting’s afwezigheid toch een fantastische dag vol muziek en gezelligheid.

Foto’s (c) Constance van Rheenen