Programma 12 Points Festival & Buma Boy Edgar Prijs bekend gemaakt

Vandaag is tijdens InJazz het programma van het bruisende 12 Points Festival bekend gemaakt én de winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2019 onthuld. Beide programma’s vinden komend najaar in het BIMHUIS plaats. 12 Points bezet BIMHUIS en omgeving  vier dagen én nachten van 25 tot 28 september. De jaarlijkse uitreiking van de Buma Boy Edgar Prijs is op 4 december. 

12 Points (25 – 28 september)

De dertiende editie van het Ierse festival staat ook dit jaar in het teken van Europees jong, avontuurlijk en experimenteel talent. 12 Points wordt gezien als een ‘mezzanine’ – een tussenvloer. Bands die aan de vooravond van hun internationale carrière staan, krijgen hier de kans zich te presenteren aan een gemengd publiek van professionals en muziekliefhebbers. 
Voor deze editie zijn opnieuw twaalf bands uit twaalf verschillende landen geselecteerd om hun visie op jazz te laten horen: dit gaat van rechttoe rechtaan tot post-jazz, van elektronica en rock fusion tot vrije impro. 

In het kader van 12 Points presenteert het BIMHUIS een speciaal randprogramma: ORANGE LINE. Zes acts van – veelal jonge – talentvolle musici met een stevige, eigen artistieke identiteit, laten horen wat er nu speelt in de Nederlandse jazz scene. 

Buma Boy Edgar Prijs (4 december)

De Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is vandaag toegekend aan saxofonist en componist Jasper Blom. Hij geldt als een van de belangrijkste tenor- en sopraansaxofonisten uit de Nederlandse jazzscene en streeft als componist naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek. Daarnaast is Blom een graag geziene bekende bij het BIMHUIS; hij organiseert de wekelijkse sessies en de jaarlijkse Rough Diamonds concertserie. 

Uit het jury-rapport: “Sinds vele jaren, en met niet aflatende bezieling, deelt Jasper Blom zijn zin voor het grote muzikale avontuur, de diversiteit, humor, connectie, improvisatie en zijn omvangrijke, diepgaande oeuvre met ons, de luisteraars.”

Programma 12 Points

woensdag 25 september

Kasia Pietrzko Trio (Warschau, Polen)
Sublieme mix van harmonische verbeelding, lyriek en grenzeloze creativiteit. Het eindresultaat: verhalen gebeiteld in prachtige soundscapes. 

Xavi Torres
 (Tarragona, Spanje)
Talloze invloeden komen voorbij:  van Argentijnse chacarera-ritmes, naar door Mahler geïnspireerde harmonieën, tot composities en improvisaties die elkaar moeiteloos afwisselen.

Family Band (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Een moderne kijk op het akkoord-loze jazz kwartet. Verwacht felle intensiteit, introspectie en blues.

donderdag 26 september 

Robocobra Quartet (Belfast, Noord Ierland)
Gedreven door de strakke drumtroon van drummer-zanger Chris Ryan, razen grauwe en geestige composities keihard rond, vergezeld door wervelende rieten, elektronica en bas. 

Katu Kaiku (Helsinki, Finland)
Trio dat de rand van het genre opzoekt, de ruimte tussen klanken verkent en zo een meditatieve soundscape creëert die alles behalve introspectief is.

Sketchbook Quartet (Wenen, Oostenrijk)
Prog rock, kamer jazz, dynamische, steeds wisselende ritmes, ongebruikelijke instrumentatie.

vrijdag 27 september 

Filippo Vignato Trio (Venetië, Italië)
Ongewone combinatie  van trombone, Fender Rhodes en drums levert  organische en elektronische muziek. Verwacht hard groovende beats – onverwacht en onvoorspelbaar.

Trio Heinz Herbert
 (Zürich, Switzerland)
Sporen van jaren ’70 free jazz-psychedelica en stukjes hedendaagse clubcultuur leveren kleurrijke elektronica op. 

Ikarai (Amsterdam, Nederland)
Een keiharde bokswedstrijd tussen klassieke en geïmproviseerde muziek. 

zaterdag 28 september 

Juno (Trondheim, Noorwegen)
Unieke mix van pop-getinte, rap-geïnfuseerde, groove-georiënteerde improv jazz. De catchy mix van complexe grooves, rap en stellaire improvisatie staat garant voor een meeslepende liveshow.

No Tongues (Nantes, France)
Free jazz, folklore, zachte drones en explosieve percussie resulteren in stilistisch zeer diverse muziek met een atmosferisch en betoverend sjamanistische vibe. 

The Brums (Luik, België)
Een mix van koperen synths, intense beats en compleet uit de hand gelopen loops. Gegarandeerd dansen!