Metropole Orkest te horen op nieuw album Maria Mendes

Voor de opnames van haar derde album duikt de Portugese zangeres Maria Mendes volgende maand in Nederland de studio in met het Metropole Orkest. Ook producer/pianist John Beasly (Herbie Hancock, Chaka Khan, Steely Dan) en componist Hermeto Pascoal (Miles Davis) werken mee aan haar nieuwe album dat dit najaar verschijnt. Vandaag lanceert Mendes een crowdfunding campagne waarbij ze de steun van haar fans vraagt voor dit bijzondere project. 

De laatste jaren waren een achtbaan voor de van oorsprong Portugese Maria Mendes. Ze maakte een succestour door Europa, Brazilië, Amerika, bracht een nieuw album uit en trad op van Lissabon tot Parijs, van Nederland (o.a. North Sea Jazz) tot Rio de Janeiro. Op haar meest recente album Innocentia komen al haar achtergronden samen: klassieke muziek, jazz, fado en latin.

Nieuw album

Komende maanden vinden de opnames plaats voor het nieuwe album van Maria Mendes en haar band (Karel Boehlee, Jasper Somsen en Jasper van Hulten), in samenwerking met de Amerikaanse pianist John Beasley en het Metropole Orkest. De muzikale zoektocht op dit nieuwe album geeft uitdrukking aan het vermogen om jazztaal te moderniseren. Tegelijkertijd wil Mendes een conceptuele draai geven aan één van de meest beroemde Portugese muziekstijlen: de fado.  

Dit vervolg wordt geproduceerd door Grammy-winnaar John Beasley, die ook als toetsenist op de plaat te horen is. Daarnaast heeft de meest avontuurlijke componist en multiinstrumentalist van Brazilië, Hermeto Pascoal (volgens Miles Davis: “de meest indrukwekkende muzikant ter wereld” en voor Mendes één van haar muzikale goeroes) een nummer heeft geschreven voor dit nieuwe project. Tot slot brengt Beasley het driemaal Grammy award-winnende Metropole Orkest mee. 

Fans kunnen vanaf vandaag door middel van crowdfunding bijdragen aan het album en maken daarbij kans op onder meer een privéconcert, zanglessen en een bezoek aan de opnamesessies. De release van het project staat gepland voor dit najaar.