Amersfoort Jazz brengt World Jazz naar binnenstad

Amersfoort Jazz vindt dit jaar plaats van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei. Vier dagen is de stad een podium voor World Jazz acts uit binnen- en buitenland: 350 artiesten, 80 concerten, 18 locaties en ca. 80.000 bezoekers. Vrijwel alle concerten zijn gratis toegankelijk voor het publiek.

Het programma bevat een divers aanbod van alle denkbare stijlen van jazz, world en fusion, in unieke samenstellingen van XS tot XL, variërend van traditioneel, stilistisch, virtuoos en hoogstaand, tot progressief, verrassend, dynamisch, avontuurlijk en grensverleggend.

Vaste festival items zijn National Artist in Residence, International Artist in Residence, Focus on World Jazz (uit een specifiek land), Accents in World Jazz (uit een specifiek land), Amersfoort Jazz Heritage (concerten in bijzondere binnenlocaties van de stad), Sena Performers International Jazz Laureate Festival, The Next Generation (jonge honden) en Living Legends (oude meesters). Daarnaast initieert Amersfoort Jazz speciale projecten, waarbij Wold Jazz artiesten uit binnen- en buitenland in unieke samenstellingen worden samengebracht.

Openingsavond donderdag 23 mei

Donderdag 23 mei festival wordt de 41ste editie van het festival geopend met een bijzondere, gevarieerde concertavond in theater De Lieve Vrouw. De spits van de avond wordt afgebeten door Chicuelo & Mezquida, internationaal gerenommeerde maestro’s van de flamenco jazz.

Dit is een van de optredens in het kader van ‘Accents in World Jazz from the Balearic Islands & Catalonia’, een samenwerkingsproject van Institute d’Estudis Ballearics (Mallorca), Institute Ramon Llull (Barcelona) en Amersfoort Jazz 2019. Het presenteert bijzondere World Jazz-musici van de Balearen en Catalonië aan een breed publiek in Nederland.

Het tweede deel van de avond staat in het teken van de legendarische saxofonist Dexter Gordon (1923-1990), met bijdragen van Eric Ineke’s JazzXPress ft. Sjoerd Dijkhuizen, International Artist in Residence Deborah Brown en schrijfster Maxine Gordon, weduwe van de legendarische saxofonist.