Wild Man Conspiracy & Chris Cheek – Live at the Bimhuis

Wild Man Conspiracy is een Nederlands Jazz trio bestaande uit trompettist Gerard Kleijn, gitarist Guillermo Celano en drummer Joost Kesselaar. Voor de opnames op dit live album werden ze bijgestaan door Chris Cheek op tenorsaxofoon. ‘Live at the Bimhuis’ werd al op 23 maart 2018 opgenomen tijdens een optreden in het Bimhuis in Amsterdam en afgelopen December is het dan op cd uitgebracht.

Dit is niet het soort muziek dat je even twee keer draait om er daarna een doorwrochte mening over op papier te zetten. Voor dit album moet je de tijd nemen. Het moet inzinken, je moet erin groeien, ernaar leren luisteren. Als je hem dan een aantal keer gehoord hebt, bij voorkeur zittend in het stikdonker met een hoofdtelefoon op je hoofd, dan begint langzaamaan de deur van het Bimhuis voor je open te gaan en ga je de muziek voelen.

Heel anders dan formatsgewijze popmuziek die de mens normaal is te consumeren, volstaan bij die album niet een slechts ten dele aanwezige aandacht voor het gebodene. Nee, hiervoor moet je plaats kunnen en willen maken in het hoofd. Luisteren als je net aan het overwegen bent je hypotheekacte te ondertekenen is niet aan te bevelen. Neem de tijd, maak je hoofd leeg. ‘Wild Man Conspiracy’ is dan een zalfje voor de ziel, ook als daar wat krasjes op zitten. Je gaat je er gegarandeerd beter door voelen.

De band speelt op basis van bestaande stukken en bouwstenen maar er is veel ruimte voor improvisatie en als luisteraar moet je wel bij de les blijven om deze zintuigprikkeling in zijn volledigheid te kunnen ondergaan. Het hele album is een eclectisch geheel van stijlen van rock, jazz, jazzrock, indie, electronica, big band achtige stijlen en wat al niet mier. Moeiteloos laveren de geoefende muzikanten van de ene naar de andere kant in dit muzikale spectrum, de luisteraar uitnodigend hen te volgen.

Geen enkel moment wordt dit album saai of ook maar in de verste verte voorspelbaar. Het is een muzikaal, creatief avontuur dat de luisteraar langs riskante diepe afgronden leidt, waar je dan weer door een vies maar toch lekker klinkende gitaarlick, net binnenboord wordt getrokken. Het is een open prairie waar mooie sferische blazers prachtige vergezichten schilderen die ruimte en lucht geven.

Dit album is een must voor de avontuurlijk ingestelde luisteraar. Neem je tijd, ga ervoor zitten, de voldoening zal groot zijn. (8/10) (Red Piano Records)