Eerste namen Jazz te Gast bekend

Festival Jazz te Gast, het tweejaarlijkse Jazzfestival in Zuidhorn, heeft de eerste namen van de editie 2019 bekend gemaakt. De organisatie heeft de New Yorkse pianist en componist Ethan Iverson aangesteld als nieuwe artistiek leider. Iverson was via een live verbinding met New York aanwezig.

De top van de huidige jazzscene

Met de komst van Iverson is het Jazz te Gast gelukt om opnieuw een vooraanstaande musicus te strikken. Iverson is bekend van onder andere The Bad Plus, een spraakmakend pianotrio dat op alle grote podia over de hele wereld heeft gespeeld. Hij geeft les aan het conservatorium van New England en wordt beschouwd als één van de meest toonaangevende musici in New York. Nu treedt Iverson in de voetsporen van de top-musici Micheal League en Dave Douglas die de vorige edities van Jazz te Gast leidden.

Nieuwe muziek

Iverson gaat als Artist in Residence in Zuidhorn samenwerken met de jonge Friese jazzsaxofoniste en componiste Marike van Dijk als ‘Artist Entrepreneur’. Ze studeerde aan de conservatoria in Rotterdam, Amsterdam en vertrok daarna naar de New York University en behaalde haar Master. Ze trad op in allerlei grote clubs zoals Blue Note. Haar laatste album die ze onder meer maakte samen met Ben van Gelder werd door de NRC omschreven als “een sprankelend en ambitieus, vol van intelligente wendingen en fraaie klankbeelden”.

Iverson en Van Dijk zoeken de komende tijd een keur van Nederlandse topmusici bij elkaar die speciaal voor het festival ter plekke nieuwe muziek gaan maken.

Groot draagvlak

Opvallend is dat Jazz te Gast zich de afgelopen edities snel heeft ontwikkeld. Onlangs heeft het Nederlands Fonds voor de Podium Kunsten de landelijke betekenis van het festival beloond met een groot subsidiebedrag. Ook andere landelijk fondsen dragen aan het festival bij. Dat is opvallend omdat Jazz te Gast is bedacht en wordt georganiseerd door de inwoners van Zuidhorn zelf. Tal van bewoners en bedrijven werken mee om het festival mogelijk te maken.

Slotconcert Noordpool Orkest

Jazz te Gast vindt dit jaar plaats op zaterdag 15 juni. Opnieuw strijken dan circa 60 topmusici neer in Zuidhorn voor 30 concerten op acht buitenpodia in de prachtige tuinen in hoofdstraat De Gast. Het festival is voor iedereen gratis toegankelijk. ’s Avonds wordt het festival afgesloten met een groot concert met het Noordpool Orkest.