The Cooltrane Quartet – Cocktails & Dreams

Het gezelschap The Cooltrane Quartet, rondom zangeres Karen Souza, brengt met ‘Cocktails & Dreams’ opnieuw weer coversongs uit gestoken in een swingend en loungy Jazz jasje. Anders dan op ‘Cool Jazz Blends’ (Met daarop meer jaren 70’ en 80’ covers van Punk, New Wave en Pop classics als ‘Should I Stay Or Should I Go’ van The Clash, ‘Holding Back The Years’ van Simply Red en ‘Some Like It Hot’ van Power Station) bestaat de opvolger dit keer meer uit typische eind jaren 80’ en 90’s covers.

In een spannende en laagdrempelige mix krijgt de luisteraar uitstekende Jazz versies te horen van songs als ‘Back To Life’ (Soul II Soul) ‘Groove Is In The Heart’ (Deee – Lite) en ‘Ain’t Nobody (Loves Me Beter)’ van Rufus ft. Chaka Khan. Maar het kwartet weet ook ‘I Want It That Way’ van The Backstreet Boys werkelijk om te toveren tot een lekkere loungy Jazz track, en weet van Dido’s ‘White Flag’ een prachtige Jazzy piano ballad te maken.

Gewaagd zijn hun versies van grootheden Elton Johns ‘Your Song’ en ‘Uptown Girl’ van Billy Joel. ‘Your Song’ klinkt onder hun Jazz sound eerder als een song met een melodramatische tekst dan de oorspronkelijke romantische ballad. Echter geeft dit aan de lyrics een interessante en andere invalshoek en daarmee maken The Cooltrane Quartet hun versie tot een zeer geslaagde track. Met ‘Uptown Girl’ daarentegen is duidelijk dat het uptempo in deze Jazz versie bewaard hoorde te blijven en daardoor bereiken ze juist het tegenovergestelde.
Als deze track in een loungy achtige uitvoering was gespeeld had het de luisteraar misschien meer voor een aangename verrassing bezorgt.

Wat pas echt een verrassing is, is de cover van ‘Supergirl’ van 00’s One Hit Wonder Reamonn. Überhaupt zullen velen deze track lang niet meer gehoord hebben en in deze loungy versie is het grappig om deze song weer eens terug te horen.

The Cooltrane Quartet is een uitstekend gezelschap voor de nieuwkomers in het Jazz genre. Door hun laagdrempelige sound en songkeuze weten zij een heel nieuwe groep luisteraars kennis te maken met Jazz. ‘Cocktails & Dreams’ leent zich daar ook uitstekend voor doordat de songs welbekende tracks zijn en die men nog regelmatig hoort op de radio. Voor de doorgewinterde Jazz kenner is dit een lekker Cd’tje die je opzet onderweg in de auto of als je even de rust opzoekt. Niks ingewikkelds, gewoon even lekker een muziekje luisteren. En daarin weet The Cooltrane Quartet aan beiden in die behoefte te voorzien. (8/10) (Music Brokers)