Boris van der Lek & Jules Deelder – Jazz

Na hun allerlaatste samenwerkingen met The Houdini’s en als Trio Me Reet brengen Boris van der Lek & Jules Deelder weer samen een album uit getiteld ‘Jazz’. Het schijfje zal verschijnen op 16 november via Butler Records. Boris van der Lek is een gerenommeerd en alom gerespecteerde Jazz saxofonist die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. Zo speelde hij bij Herman Brood & The Wild Romance (En zoals iedereen wel weet was wijlen Herman een goede vriend van Jules.) Had hij gastrollen bij Living’ Blues & The Golden Earring en vormde eens samen met Hans Dulfer The Tough Tenors.

Naast dichter en de nachtburgemeester van Rotterdam vervulde Jules Deelder de rol van drummer in Trio Me Reet en toerde Deelder in 2004 met Jazz is My Religion. Een show waarin hij op z’n Deelders verhalen vertelde en tussendoor zijn favoriete jazzplaten liet horen. Onlangs pakten de heren hun samenwerking op en toerde afgelopen zomer weer samen als onderdeel van het reizend theater De Parade. ‘Jazz’ bestaat voor een deel uit eerder gemaakte opnamen en voor een ander deel recente opnamen gemaakt in het theater Walhalla. Onder leiding van producer Frans Hagenaars werden er in drie dagen tijd in vintage stijl nieuwe tracks en Standards opgenomen met Boris op sax en Jules op slagwerk en zang. Tevens werden de heren bijgestaan door gitarist Cok van Vuren, bassist Peter Wassenaar, en drummer Arend Niks.

Meteen hoor je door tracks als ‘Do The Bugaloo’, ‘Blues On Tuesday’, ‘Bugaloo #2’, ‘My Baby Left Me’, en ‘Mr. Boris Takes Another Chorus’ de ongedwongenheid en puurheid van de sessies heen. Lekker swingend saxofoon en gitaarspel geven de luisteraar een heerlijke dansvibe om gezellig mee te bewegen. Deze swingende tracks worden prettig afgewisseld met rustige, warme, en soulfull tracks als ‘Gospel Chops’, ‘How Cool’, ‘Vogelvrij’, en ‘You Don’t Know What Love is’. De band klinkt puur en relaxed en weten een warme, zwoele sound neer te zetten.

Zang en voordracht van Jules Deelder is te horen op de tracks ‘How Cool’, ‘Blues On Tuesday’, My Baby Left Me’, en ‘Vogelvrij’, ‘Blues On Tuesday’ is een voordracht van zijn bekendste gedicht op jazzmuziek welke best geinig klinkt. Als zanger is Deelder minder geslaagd, maar uiteraard gaat het bij Deelder niet om de zang, maar om de tekst en liefde en passie voor jazzmuziek. En dat laatste doet hij natuurlijk met de vuur en verve waar hij als dichter zo beroemd mee is geworden. ‘Blue Monk’ is een live opgenomen track en een heerlijke afsluiter. Onder een rustige, beetje Blues vibe sluiten Deelder en van der Lek het album prima af.

Dit album is leuk voor thuis als je de show hebt gezien. Want het is duidelijk dat de luisteraar dit live eerst zal horen te aanschouwen voordat men de plaat aanschaft. De band weet een uitstekend gespeelde jazz sound met een prettige afwisseling neer te zetten. En als je een beetje over de zang van Deelder heen luistert dan hoor je grappige en fijnzinnige teksten die op de een of andere manier toch passen bij de muziek. Als je de plaat als eerste hoort ben je daarna alleen nog maar benieuwd naar de liveoptredens. (8/10) (Butler Records)