Line-up Rockit festival in De Oosterpoort compleet

De line-up van het grensoverschrijdende jazzfestival Rockit is compleet. De laatste namen die zijn toegevoegd zijn James Brandon Lewis Trio, Joe Armon-Jones, Ava Mendoza, Will Guthrie & Maxime Petit, Robocobra Quartet en Shapes of Time.

Ten opzichte van vorig jaar is het programma flink uitgebreid en zijn er niet vijf, maar zes zalen. Op de tweede editie van dit festival staan maar liefst 21 toonaangevende namen. Bezoekers kunnen een sterke line-up verwachten, met artiesten uit de internationale hedendaagse jazz scene, maar ook rising stars, die zich openstellen voor het onbekende.
Rockit
Tenorsaxofonist James Brandon Lewis is geen onbekende op de Nederlandse podia. In 2016 zorgde niet alleen hij, maar vooral het publiek dat het dak eraf ging tijdens North Sea. Bassist Jasper Stadhouders en drummer Onno Govaert vormen de ideale ritmesectie voor de groovende saxofoon van Lewis, die met zijn twee kompanen jazz, rauwe funk en een stevige portie gospel mengt.

Voor spectaculair toetsenist en mede-oprichter van het befaamde Ezra Collective Joe Armon-Jones is hiphop, zoals bij zoveel muzikanten van zijn generatie, de belangrijkste invloed in zijn souljazz, die hij lardeert met dub-elementen.

Ava Mendoza componeert ruige songs vol hypnotische loops, verminkte bluesakkoorden en psychedelische intermezzo’s. Samen met de Franse bassist Maxime Petit en de Australische drummer Will Guthrie bracht ze in 2014 een 7” uit met postpunk, garage-achtige noisetracks, die snel zijn weg vond naar een cultstatus.

Het Noord-Ierse collectief Robocobra Quartet zweert bij de ‘fuck-it-all-gedachte’, met als basis een huilende drummer-zanger, een slepende bas en dreigende saxofoons. Per tour wordt een viertal samengesteld uit een pool van zo’n veertien muzikanten. Toch is er wel een zekerheid: een mix van jazz, hardcore punk en hedendaagse klassieke muziek, die verrassend genoeg ook zeer toegankelijke popliedjes voort kan brengen.

Jazz, klassiek, Indiase klanken en pop komen samen tot het verrassend originele geluid van Shapes of Time, dat violist Oene van Geel en bassist Mark Haanstra naar de grote festivals en podia van Nederland brengt. Het elastische en open samenspel van Oene en Mark creëert de ruimte voor gitarist Raphael Vanoli.

Eerder dit jaar werden Pharoah Sanders, GoGo Penguin, Steve Coleman and Five Elements, AZIZA ft. Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland, Terence Blanchard E-Collective, Colin Stetson, Secret Chiefs 3, Nubya Garcia, Aaron Parks & Little Big, Noordpool Orkest ‘Songs of Joni Mitchell’, Benjamin Herman’s Bughouse, STUFF., Schnellertollermeier, KUHN FU, Dans Dans en Ryley Walker al aangekondigd.