Amersfoort Jazz focust op België

Elk jaar plaatst festival Rabobank Amersfoort Jazz een specifiek focusland in het middelpunt van de belangstelling. Afgelopen edities waren dit achtereenvolgens Thailand, Zuid-Afrika en Spanje, in 2018 is de focus gericht op België. Amersfoort Jazz heeft een aantal prominente World Jazz-acts uit de ‘New Wave of Belgian Jazz’ uitgenodigd om op te treden tijdens de veertigste editie van het festival, dat plaatsvindt van 24 t/m 27 mei in de historische binnenstad van Amersfoort.

Op vrijdag speelt de veelzijdige trompettist Eric Vloeimans (Artist in Residence van Amersfoort Jazz), met de Belgische accordeonist Tuur Florizoone in de Mannenzaal. Beide heren zijn ultieme pioniers van World Jazz, geïmproviseerde muziek uit alle windstreken. Daarna is het in dezelfde Mannenzaal de beurt aan LABtrio, dat op betoverende wijze op het kruispunt van improvisatie en klassiek opereert en één van de snel rijzende sterren aan het jazzfirmament van onze zuiderburen is. Drummer Lander Gyselinck geldt nu al als één van de grootste talenten van Europa en grossiert in awards en onderscheidingen. Hetzelfde geldt voor pianist Bram de Looze, eveneens bekroond en gevierd om zijn artistieke vermogens en vindingrijke vingervlugheid.

Op zaterdagavond 26 mei komen drie Belgische acts aan bod in de ‘Belgian Focus Night’ in theater De Lieve Vrouw: SCHNTZL, Jeff Neve ‘Spirit Control’ en De Beren Gieren. SCHNTZL is een duo gevormd door Hendrik Lasure (piano) en Casper van de Velde (drums), en hun muziek laat zich omschrijven als impressionistische jazz. Zij kloppen nadrukkelijk aan de deur van de internationale jazzwereld, blijkens ook de eerste prijs bij de Tremplin Jazz d’Avignon Contest in Frankrijk 2016. Het tweede concert van de ‘Belgian Focus Night’ is van de gelauwerde pianist/componist Jeff Neve, die inmiddels getourd heeft in Europa, Zuid-Amerika, Azië en Australië en de podia beklom met artiesten als Branford Marsalis, Jamie Cullum en verscheidene grote orkesten. Neve verweeft elementen uit klassiek en jazz, maar ook uit popmuziek. Met ‘Spirit Control’ tourt hij sinds 2017 door Europa. De muziek wordt uitgevoerd door zijn combo aangevuld met een strijkkwartet. Het laatste concert van de ‘Belgian Focus Night’ op 26 mei betreft de Beren Gieren, een elektro-akoestisch World Jazz-trio aangevoerd door pianist Fulco Ottenvanger, ook wel “de meest avontuurlijke band van de Benelux” genoemd.

Ook typisch Amersfoort Jazz is het optreden van Bai Kamara Jr, een jonge Brusselse soulzanger/gitarist uit Sierra Leone, die solo optreedt op bij de karakteristieke Koppelpoort, als onderdeel van de luisterrijke stadswandelingen ‘Amersfoort Jazz Heritage Walks’ (26 mei). Jong talent wordt ook zicht- en hoorbaar in het bijzondere project van Hus & The Next Generation, waarbij de grensoverschrijdende Belgische componist/pianist Walter Hus samenwerkt met zijn zoon Jacob (*2002) en diens vrienden en medestudenten. Op die dag, zondag 27 mei, geeft pianist Jef Neve tenslotte nog een soloconcert in de historische locatie Sint Aegtenkapel.

Rabobank Amersfoort Jazz vindt voor de veertigste keer plaats in de historische binnenstad van Amersfoort, van 24 t/m 27 mei 2018.

Foto Jeff Neve (c) Rob Walbers