Compositieopdracht North Sea Jazz Festival 2018 voor Philipp Rüttgers

Pianist en componist Philipp Rüttgers (1981) mag dit jaar de prestigieuze compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival in ontvangst nemen. Het vorige jaar verschenen album ‘Repetitive Mind’ dient als spiegel van de maatschappij met alle kwesties en tegenstellingen waarin wij leven. Met deze opdracht komt Philipp nu met een fictief verhaal vertaalt naar muziek.

Philipp is opgegroeid in Berlijn jaren ’80. In de hoogtijdagen van de krakerscène, het Berlijn van punkdiva Nina Hagen, met de ramp van Tsjernobyl als reële dreiging en natuurlijk de muur. Roerige tijden als vroegste herinneringen voor de kleine Philipp. Niet gek dat hij hier de passie voor sprookjes, slechteriken, prinsessen en monsters heeft gevonden. Centraal in de fantasiewereld van Philipp zijn de sprookjes van Hans Christian Andersen. De schrijver bekend van sprookjes als ‘Het lelijke eendje’, ‘De Chinese nachtegaal’, ‘De sneeuwkoningin’ en ‘De vliegende koffer’. De terugkerende elementen in de verhalen van Andersen zijn de spirituele zoektochten van ons als mens zijnde, het dreigende kwaad, het verlangen naar sociale groei en de acceptatie van het lot. Met het sprookje als blauwdruk schreef Philipp de muziek voor de North Sea Jazz Festival compositieopdracht.

Philipp’s zoektocht naar grensoverschrijdende musici vond zijn weg naar meester violist Oene van Geel, als ook cellist Jörg Brinkmann en drummer Mark Schilders. De uit Engeland afkomstige multi-instrumentaliste Heidi Heidelberg verzorgt de vocalen. Een hoogst eigenwijze zangeres met een betoverende werking. Een bijzondere samenstelling wat een zowel akoestisch als elektronische klankwereld kan combineren. Vooropgesteld is de flexibiliteit en spontaniteit van de musici. Aangevuld met VJ Seppe Ovink, die door middel van projecties een extra laag zal toevoegen, gaat het een bijzonder concert worden. Een project met een kritische kijk op onze huidige samenleving vanuit het perspectief van een sprookje.