Rasmuzikanten vinden elkaar bij Estafest Live!

Foto (c) Krisztina Csendes

Op zondag 3 december presenteert Jazzpodium DJS vier van de meest eigenzinnige improvisatoren die op dit moment in Nederland rondlopen. Zij vinden elkaar in het turbulente kwartet Estafest. Gitarist Anton Goudsmit (Boy Edgar winnaar 2010), violist en cajonspeler Oene van Geel (Boy Edgar winnaar 2013), saxofonist Mete Erker en pianist Jeroen van Vliet (Boy Edgar winnaar 2014) spelen in ongebruikelijke kamermuziekbezetting. Met hun waanzinnige composities en organische improvisaties veroorzaken ze ontroering, verwarring en beweging bij iedereen die de band ooit zag en hoorde.

In 2012 bracht het viertal hun eerste album uit, een live opname genaamd Estafest Live!. Een uitgebreide succesvolle tournee volgde. In 2013 dook de band de studio in voor Eno Supo, dat in 2014 uitkwam en de band meteen een Edisonnominatie opleverde.

Na een showcase op de internationale jazzbeurs Jazzahead volgden de eerste buitenlandse concerten, onder meer op het London Jazz Festival. En het viertal werd ook opgemerkt door het prestigieuze label BMC Records uit Budapest. In die plaats nam Estafest vorig jaar zijn derde plaat op, getiteld Bayachrimae, die begin 2017 wereldwijd uitkwam. Op dit nieuwe album bewijzen ze wederom dat deze combinatie muziek oplevert waar de noodzaak vanaf spat.