ProJazz pakt uit met Chris Potter op Cutting Edge XS

Chris Potter
Foto: (c) Clair Stefani

Na de zeer succesvolle editie van vorig jaar strijkt het Haagse ProJazz op 18 november opnieuw neer in Theater De Nieuwe Regentes. Dit jaar speelt onder meer de wereldberoemde saxofonist Chris Potter.

Chris Potter Trio ft. Reuben Rogers & Eric Harland (sax, bas en drums) vormen samen de grootste publiekstrekker dit jaar. Potter toerde ooit met het bekende popduo Steely Dan, maar is in de jazz vooral bekend van samenwerkingen met jazzgiganten als Ray Brown, Paul Motian, James Moody, Kenny Werner, de Mingus Big Band en Dave Holland. Ook deze editie overschrijdt het Cutting Edge Jazzfestival de grenzen tussen verschillende muziekgenres en kunstvormen. Verdeeld over zes zalen zijn veel verrassende dingen te horen èn zien. Zo is er een expositie van een serie portretten van Haagse musici, door fotograaf Maurits van Hout. ‘Chasing Trane – The John Coltrane Documentary’ is een filmdocumentaire en eerbetoon aan een van de grootste saxofonisten ooit, John Coltrane.

Maar er is meer. Zoals bijvoorbeeld het frisse jazzgeluid van de jonge internationale band Vitopol. Of de aardse en bezielde muziek van Marzio Scholten solo op gitaar. En hip hop vermengd met electronica en stevige jazz grooves van de zevenkoppige band Greyheads. Het Spoken Saxophone Quartet + 2, oftewel vier saxofonisten, een percussionist en zangeres met loopstation, brengt je in filmische sferen. Jazzschool Den Haag zingt ook dit jaar weer uit het American Songbook en DJ Jazz Min Lau zorgt voor dansbare beats. Al met al belooft het een enerverende 5e editie van Het Cutting Edge Jazz Festival te worden.

Het Cutting Edge Jazz Festival XS vindt plaats op zaterdag 18 november 2017 in Theater De Nieuwe Regentes, Weimarstraat 63 Den Haag.