Nieuwe jazz concertreeks in Philharmonie Haarlem

Op zaterdag 14 oktober aanstaande opent jazzlegende en pianist Rein de Graaff de nieuwe concertreeks Jazz Club Phil in de Philharmonie in Haarlem. Het Rein de Graaff Trio ontvangt het jonge saxofoontalent Gideon Tazelaar. Met Jazz Club Phil gaat een droom van Jaap Lampe, algemeen directeur Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, in vervulling om Haarlem weer op de reguliere jazzagenda te zetten.

Jaap Lampe heeft met saxofonist Yuri Honing deze nieuwe jazzserie samengesteld. Op vijf zaterdagavonden is de Kleine Zaal van de Philharmonie gereserveerd voor jazz en geïmproviseerde muziek. In Jazz Club Phil ontmoeten jonge en oude jazzhelden elkaar en spelen een veelzijdig aanbod, van bebop tot elektronica, van pure jazz tot en met funk.

Tot halverwege jaren ’70 van de vorige eeuw was Haarlem één van de leidende jazz steden in Nederland. De Haarlemse jazz floreerde dankzij grootheden als Cees Smal, Harry Verbeke, Dick Spieker en Ruud Brink. De Haarlemse Jazz Club was een internationaal podium en in het toenmalige Haarlemse Concertgebouw (nu de Philharmonie) speelde onder andere Miles Davis en zijn ensemble.

Naast het openingsconcert met het Rein de Graaff Trio & Gideon Tazelaar, ontvangt Jazz Club Phil in het seizoen 17/18: Jeroen van Vliet Moon trio (4 november), Bart Wirtz (20 januari), Yuri Honing Acoustic Quartet (17 maart) en Teus Nobel Quintet (7 april).