Ramón Valle viert jubileum in Concertgebouw

De klassiek geschoolde Ramón Valle was al een sensatie in Cuba toen hij in 1997 naar Nederland emigreerde. Zijn doel: dichter bij de avontuurlijke Europese jazzwereld zijn, als speler én luisteraar. En met succes: zijn open, virtuoze spel verblufte grote festivals als North Sea Jazz.

Ramón Valle‘Het grootste talent onder onze jonge pianisten’, dat zei Grammy-winnaar Chucho Valdés over Ramón Valle. En met ‘ons’ bedoelde hij Cuba. De expressieve pianist speelt moeiteloos over de grensvlakken van jazz, klassieke muziek en latin. Inmiddels woont en werkt de van oorsprong Cubaanse pianist Ramón Valle alweer 20 jaar in Nederland. En in die tijd heeft hij een hoop geleerd over de verschillende manieren waarop mensen muziek maken én beleven.

“Nederlandse musici zijn vaak rationeler ingesteld. Bij repetities wordt bijvoorbeeld de vraag gesteld ‘Ok, hoe gaan we dit doen’, terwijl Cubanen gewoon beginnen te spelen,” zegt de pianist lachend. “Cubaanse musici zijn heel fysiek ingesteld. Ze denken er niet over na. Je speelt gewoon en wanneer het misgaat, speel je gewoon nog een keer en nog een keer en nog een keer… totdat het goed is!” Cubanen gaan volgens Valle in die zin spontaner met muziek om. Het gaat over het voelen, luisteren en al spelende ontwikkelen. Europeanen denken er meer over na en praten er meer over.

Hiermee wil Valle beslist niet zeggen dat het een beter is dan het ander. Het is gewoon anders en hij heeft juist ook veel van Nederlandse musici geleerd. Met name in zijn samenwerkingen met diverse Nederlandse jazzgrootheden, zoals Jesse van Ruller en ook het Metropool Orkest. “Het kan ook goed zijn dingen rationeel te benaderen, te analyseren en dan te verbeteren,” zegt Ramón “en tegenwoordig probeer ik ook wel vanuit ideeën te werken en die te vertalen naar het lichaam.” Op de vraag wat hij daarmee bedoelt zegt hij: “In muziek en eigenlijk alles gaat het er uiteindelijk om het ego los te laten en dan datgene wat er is, te ervaren.”

Op vrijdag 4 augustus viert Ramón Valle zijn jubileum met een concert met zijn trio in het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam.

Concerten van Ramón Valle dit jaar in Nederland:

  • 4 augustus: Ramón Valle Trio / Het Concertgebouw Amsterdam
  • 27 augustus: Ramón Valle Trio / Lantaren Venster Rotterdam
  • 5 oktober: Duo Ramón Valle & Eric Vloeimans / Jazz in Wageningen
  • 8 oktober: Ramón Valle Trio / Porgy & Bess Terneuzen
  • 11 oktober: Ramón Valle Trio / Jazznjazz Cuijk
  • 14 oktober: Ramón Valle Quintet (trio + Tineke Postma & Ruud Breuls) / Parkstad Limburg Theaters
  • 22 oktober: Duo Ramón Valle & Eric Vloeimans / Hot House Leiden
  • 18 november: Ramón Valle Trio / Hilverjazz in Hilvarenbeek