Greetje Kauffeld start tour 60-jarig podiumjubileum

Greetje Kauffeld
Foto: Jurjen Donkers

Zangeres Greetje Kauffeld viert in 2017 dat ze na zestig jaar nog steeds met veel muzikaal plezier en succes op het podium staat. Met een nieuwe cd en een concerttour laat ze horen sinds haar debuut op 1 februari 1957 niets van haar elan verloren te hebben. De Edison-jury noemt haar niet voor niets ‘Een parel voor de Nederlandse Jazz’, als haar eind 2014 de Edison Oeuvre Award wordt toegekend.

Kauffeld en het eigenzinnige jazztrio DIG d’DIZ -bestaande uit topmusici Jan Menu (baritonsaxofoon), Maarten van der Grinten (gitaar) en Jan Voogd (contrabas)- nemen je mee op een muzikale reis door de tijd. Een avontuurlijke trip vol vreugde, liefde en herkenning, waarin Greetje zich laat inspireren door haar helden en haar favoriete muziek.

Kauffelds professionele loopbaan begint als ze in 1957 de vaste zangeres wordt van het legendarische radio-orkest The Skymasters. Enige jaren later vertegenwoordigt ze Nederland bij het Eurovisie Songfestival met het lied Wat Een Dag, waarna haar carrière een internationale wending neemt. Tot op de dag van vandaag wordt ze omarmd door het Duitse publiek. Met ondermeer Toots Thielemans, Kurt Edelhagen en Paul Kuhn is ze er vele malen te horen op radio en tv. Eind jaren ’60 werkt Greetje in Los Angeles en Las Vegas en is ze, samen met jazzsterren als Ray Brown en Herb Ellis te zien in de televisieshows van Joey Bishop. Op eigen bodem speelt ze twintig keer op het North Sea Jazz Festival en maakt ze prachtige producties met arrangeurs Rob Pronk en Jerry van Rooijen en het Metropole Orkest.

Vanaf eind jaren ’80 gaat Greetje werken met een ongewone, maar bijzonder succesvolle combinatie van gitaar, saxofoon en zang, waarvan onder meer de albums The Song Is You en On My Way To You getuigen. Aanvankelijk bestaat het trio naast haarzelf uit Rudy Brink en Peter Nieuwerf. Beiden zijn helaas overleden, maar vinden uitstekende vervangers in de persoon van baritonsaxofonist Jan Menu en gitarist Maarten van der Grinten. Met hen, aangevuld met contrabassist Jan Voogd, viert Greetje Kauffeld dat ze al zestig jaar op het podium staat. Bij haar veertigjarig podiumjubileum is ze geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontvangt ze op het North Sea Jazz Festival de Bird Award. Eind 2014 wordt haar de Edison Oeuvre Award toegekend. De Telegraaf schrijft in de zomer van 2015 naar aanleiding van een optreden in het Amsterdamse Concertgebouw: ‘Greetje Kauffeld liet horen wat subtiliteit is. Door dicht bij zichzelf en bij de tekst van een liedje te blijven, weet ze haar publiek heel dicht te benaderen, te vertederen of te ontroeren.’

‘Drie is goedkoper: de drummer is ziek.’ Sinds de oprichting in 1989 speelt het eigenzinnige (kamer)jazztrio DIG d’DIZ, bestaande uit Jan Menu (baritonsaxofoon), Maarten van der Grinten (gitaar) en Jan Voogd (contrabas), aldus zonder drummer. Het drietal ervaart dit niet als een gemis. Zoals de gehele dynamische range van pianissimo tot fortissimo met graagte wordt benut, hechten de musici ook veel waarde aan een uitgebreid klankkleurpalet. Een avontuurlijk ensemble met heel divers repertoire van nieuwe composities, bestaande stukken uit zowel jazz, klassiek als pop, bijvoorbeeld een gedeelte van het vierde deel uit Mahlers Eerste symfonie, of This Strange Effect van 60-er jaren popidool Dave Berry. De intense persoonlijke benadering van de muziek, onderlinge interactie en solistische prestaties staan voorop, resulterend in gelaagde ‘luister-jazz’ waar het plezier van het samen muziek maken na 20 jaar nog steeds vanaf spat.

Za 8 april 2017 | Greetje Kauffeld ft. Paul Haenen | Jazzkerk Aartswoud
Za 22 april 2017 | Greetje Kauffeld | Florence Swingt, Den Haag
Za 13 mei 2017 | Greetje Kauffeld | Eregast | Vriendendag Nederlands Jazz Archief, Splendor, Amsterdam
Do 15 juni 2017 | Greetje Kauffeld | ZeelandJazz, Middelburg
Zo 27 augustus 2017 | Greetje Kauffeld ft. Paul Haenen en Ack van Rooyen | Concertgebouw, Amsterdam
Vrij 22 september | Greetje Kauffeld ft. Ack van Rooyen | Sociëteit de Witte, Den Haag
Za 23 september | Greetje Kauffeld | Theater de Tuin, Leusden
Zo 24 september | Greetje Kauffeld | Wilminktheater, Enschede
Zo 5 november | Greetje Kauffeld | De Doelen, Rotterdam