Yaşam Hancilar – Strange Fish

‘Strange Fish’ is het tweede album van de Amsterdamse Yaşam Hancilar Band. De plaat vormt een logisch vervolg op Here’s To Life uit 2012. Dat betekent opnieuw een mix van jazz en Braziliaanse standards. Weliswaar was het debuut een aangename en verrassende introductie, ‘Strange Fish’ gaat dieper en klinkt daardoor overtuigender.

Hancilar creëert een mooie balans door enerzijds in de buurt te blijven van een authentieke standard en anderzijds door het werk fris te laten klinken met een heel subtiel poprandje. Dat maakt het album toegankelijk voor een groter publiek. Hancilar heeft een mooie croonerstem, warm en beheerst, en hij wisselt met gemak tussen Engels en Portugees.

In de openingstrack ‘Sleepless Nights’ en ‘Vale O Escrito’ maakt de zanger indruk met soepele scats. Ook zet Hancilar gedegen uitvoeringen neer van The Crusaders’ ‘Soul Shadows’, Milton Nascimento’s ‘Empty Faces’ en Herbie Hancocks ‘Trust Me’. Daarnaast valt Hancilars compositorisch talent op in onder andere ‘When You Are Near’ en de titeltrack. Zijn liedjes sluiten naadloos aan op de andere nummers.

Dat de nieuwe plaat sterker klinkt dan zijn voorganger is tevens te danken aan Hancilars gewijzigde begeleidingtrio dat nu bestaat uit de Griekse pianist Orestis Petrakis, de Catalaanse drummer Joan Terol Amigó en oudgediende, de Italiaanse bassist Marco Zenini. Met deze fraaie internationale line-up zet Hancilar een melodieus, lyrisch en uitnodigend album neer. (8/10) (Isolde Records)