Picidae – It’s another Wor d

Picidae is een Noors duo dat zich laat inspireren door de prachtige Noorse natuur in combinatie met traditionele en soms wat exotische instrumenten. Het duo bestaat uit de multi instrumentalisten Sigrun Tara en Eirik Dorsdal. Tara bedient zich van een groot aantal harpen: de klassieke harp, de autoharp en de Japanse taishōgoto. Ook speelt ze de gitaar en neemt ze de vocalen op ‘It’s another Wor d’ voor haar rekening. Dorsdal bespeelt de trompet, de synthesizer bas, de elektronica en verzorgt hiernaast de achtergrondzang. Gastmuzikant Morten Martens neemt deel aan het album middels de basgitaar en de keyboards. Het debuutalbum ‘It’s another Wor d’ is opgenomen en gemixt door diezelfde Morten Martens en kenmerkt zich door een mooie, ingetogen en open sfeer.

De nummers zijn terug te voeren op de Noorse natuurschoon in combinatie met teksten met een duidelijk autobiografisch karakter. Waar het duo meesterlijk in slaagt is de voor een groot deel traditionele instrumenten geschikt te maken voor deze tijd. De combinatie van de instrumentatie in combinatie met de elektronische processing en fijne engelachtige stem van Tara geeft een hypnotiserend en rustgevend effect aan de muziek. Het respect en betrokkenheid van de natuur door de mens sijpelt door het hele album heen. De muziek doet bij vlagen denken aan het werk van landgenoot, trompettist en toonkunstenaar Arve Henriksen.

De muziekstijl van het tweetal lijkt op een soort middeleeuwse zang, die in combinatie met een poppy en jazzachtig karakter voorzien is van een elektronisch sausje.

Dit geweldige album van Noorse makelij is weer een bewijs van de creativiteit, muzikaliteit en het innovatieve karakter uit Noorwegen. De mix van middeleeuwse zang in combinatie met de bijzondere instrumentatie en moderne bewerking creëert een betoverende en hypnotiserende wereld waarin het heerlijk wegdromen is. Inderdaad, It’s Another Wor d / World… (NORCD / Pias) (8/10)