Einzelgänger – Musica Gymnastica

Einzelgänger is een Nederlands jazz trio samengesteld uit trombonist Louk Boudesteijn, rietblazer Nils van Haften en gitarist Anton Goudsmit. Op het eerste gezicht en gehoor een wat vreemde samenstelling. Drie op zichzelf staande en eigenzinnige muzikanten die als trio grotendeels geïmproviseerde muziek maken. En in dit geval wordt de uitkomst echter groter dan de som der delen. De muziek is wat lastig te doorgronden en te plaatsen Wat echter doorschemert in deze een kleine 45 minuten durende Cd is de combinatie van absurde en soms abstracte humor met muzikale diepgang. In die zin is de naam van het trio wel passend verzonnen.

De veelzijdige Louk Boudesteijn schreef de meeste composities voor dit illustere trio. De muziek kan gecategoriseerd worden als jazz, maar deze muziek kan net zo gemakkelijk gezien worden als geïmproviseerde moderne klassiek. De opbouw van de nummers laten voldoende ruimte voor deze solisten om hun eigen stempel te drukken op de uitvoering van de 12 nummers. De klarinet en tenorsaxofoon van Van Haften zorgen de klassieke inbreng terwijl Goudsmit met zijn toch wel kenmerkende gitaarspel speels en uitdagend voor de jazzy inbreng zorgt.

Naast de muzikale fratsen geeft het trio inzicht in de karaktertrekken van de gemiddelde eenling variërend van lichtvoetigheid in een bewerking van Surfer Girl van Brian Wilson tot zwaarmoedigheid in het originele Einzelhymne. Dit album is een ode aan de vrijzinnigheid en artistieke vrijheden die deze getalenteerde muzikanten nemen en weten om te zetten in een verfrissend concept. (Eigen productie) (8/10)