Cd-presentatie Snowapple in De Duif smaakt naar meer

Het album ‘TRACKS’ dat op zondagavond 29 januari gepresenteerd werd, is het derde album van het spraakmakende trio Snowapple. Dit Amsterdamse gezelschap wordt gevormd door de drie zangeressen Una Bergin, Laurien Schreuder en Laura Polence met elk een achtergrond in respectievelijk jazz, opera en folk. Inspiratie voor nummers haalden de dames uit hun vele tours door Azië en Europa. Volgens het persbericht in mijn mailbox gaan de nummers op dit album over grenzeloos reizen, heimwee en verlangen.

Ik ben nieuwsgierig geworden en begeef me richting De Duif, een oude kerk gelegen aan de Prinsengracht in hartje Amsterdam. De entree is sprookjesachtig en brengt me een beetje in de kerstsfeer. Omringt met honderden lichtjes waan ik mij in een sterrenhemel. Na een drankje tussen een gemêleerd gezelschap van oude hippies, gebrilde academici, mede-muzikanten en andere belangstellenden nemen we in spanning plaats op de kerkbanken.

Tussen de festoenen, gevleugelde engelenhoofdjes en obelisken verschijnt het trio op het podium gehuld in maagdelijk witte kledij, ontworpen door aanstormend mode-talent Mo Benchellal (halverwege de show wordt het publiek ook nog getrakteerd op een kleding change-over). De dames trappen af met drie onversterkte nummers zonder band en maken meteen indruk met loepzuivere driestemmigheid, mooi gebruikmakend van de akoestiek van de kerk. Na een ingetogen en intiem begin, waarin subtiliteit en meerstemmigheid de boventoon voeren, verschijnen verschillende bandleden op het podium om het trio te ondersteunen.

De subtiel-gearrangeerde nummers die volgen doen me denken aan het vroegere CocoRosie- waarin jazzy akkoorden worden afgewisseld met krachtige opera lijnen- aangevuld met de Bluegrass van de Be Good Tanya’s. Ik waan me in een muzikale treinreis van folky ‘Going Coo Coo’ en het Afrikaans klinkende Choo Choo via popsong ‘Any Way’ richting het Americana neigende ‘Rolling Away’.

De avond word afgesloten met de toegift ‘Going My Way’, waarin de Syrische zanger Rashed al Shikh ( راشد الشيخ) een solo-stuk zingt. De zachte engelen-stemmen in combinatie met de Arabische teksten van Rashed maken de wereldreis compleet. Snowapple liet zich deze avond zien van hun verhalende, wereldse en muzikaal opperbeste kant. Het concert in De Duif is de prelude van een reeks concerten waarmee de karavaan de aankomende maanden door Nederland reist. Ik verliet het huis van God met het album ‘TRACKS’ in mijn tas: deze avond smaakt naar meer.

Voor meer informatie over de SnowApple kerkentour, klik hier.

Foto’s (c) Eric van Nieuwland