Martijje in balans tussen jazz, pop, samba en Drents

Martijje, zangeres DrentheZangeres Martijje is geboren en opgegroeid in Grolloo. Het Drents is haar vertrouwd en in die taal heeft ze ook haar muzikale weg gevonden. In 2009 verraste ze met een eigentijds en jazzy geluid op haar debuut-cd Drezz. Haar laatste album Evenwicht vormt een swingende balans tussen jazz, pop, samba en het Drents. De rode draad van dit album is verlangen. Het gaat over het vinden van evenwicht tussen – soms tegenstrijdige – verlangens in het leven. Daarmee wordt ook haar eigen bestaan weerspiegelt als ambitieuze dertiger en moeder van jonge kinderen. Evenwicht werd in april 2016 onderscheiden met de Dagblad van het Noorden streektaalprijs. De jury sprak lovende woorden over onder andere de professionaliteit van de opnames, de goede combinatie van muziek en tekst en de zuiverheld van Martijje’s stem.

Zij begon als kind ooit met liedjes zingen achter de piano, maakte daarna in bluesdorp Grolloo via een bijbaantje in het plaatselijke muziekcafé kennis met de blues van Cuby om later tijdens haar zangstudie aan het conservatorium in Groningen haar liefde voor de vocale jazz te ontdekken. Inspiratiebronnen voor Martijje zijn zangeressen als Eva Cassidy en Karen Carpenter. Voor de ritmes zijn dat pioniers als Weather Report en Sergio Mendes. Martijje treedt zaterdagavond 4 februari in De Amer in Amen op met haar eigen band.