Yasam Hancilar komt met ‘Strange Fish’

Binnenkort verschijnt het tweede album van de in Amsterdam wonende Turkse zanger en gitarist Yaşam Hancılar. Om precies te zijn op 5 februari 2017. Dan is de officiële kick-off in de North Sea Jazz Club. De plaat is getiteld ‘Strange Fish’ en telt tien liedjes waarvan een drietal door de muzikant zelf is geschreven. De mix van jazz en Braziliaanse muziek krijgt met dit eigen werk een extra verdieping. Want Hancılar is niet alleen een gepassioneerd muzikant, hij is ook een maatschappelijk betrokken mens. Zo gaat een van de nummers over het drama van het vorig jaar aangespoelde kinderlichaam op het strand van het Turkse Bodrum. ,,Dat zoiets afschuwelijks op zo’n hemelse plek kon gebeuren, dat heeft mij diep geraakt,’’ zegt hij zelf.

Werd het debuut Here’s To Life van de Turkse zanger nog gekenmerkt door nummers die voornamelijk uit de ,Great American Songbook’ afkomstig waren, op het nieuwe album heeft hij naast eigen werk gekozen voor dat van meer hedendaagse componisten uit de wereld van de jazz en de Braziliaanse muziek. ,,Ik zing al mijn hele leven, maar ik ben er nu pas aan toe om ook mijn eigen liedjes te schrijven en op te nemen,’’ aldus Yaşam.

Hancılar, hij groeide op in een stadje tussen Istanbul en Ankara in het Noordwesten van Turkije. Op zijn achttiende verhuisde hij naar Istanbul om aan de technische universiteit een opleiding voor ingenieur te volgen. ,,Maar in mijn vrije tijd hield ik me volop bezig met muziek,’’ vertelt Hancılar. ,,Ik ben met opzet in Istanbul gaan studeren omdat die stad een centrum voor muziek is. Als je in Turkije een band op wilt richten of concerten wilt bezoeken, moet je in Istanbul zijn. Tijdens mijn studie heb ik in heel wat pop- en jazzbands gespeeld. Zowel als zanger als gitarist.’’

In 2006 richtte hij in Istanbul onder de naam Jazzmates een groep op die louter jazz speelde en daarmee was een nieuw hoofdstuk in zijn leven begonnen. ,,Ineens begon het balletje te rollen,’’ lacht de muzikant. ,,We werden gevraagd voor grote nationale en internationale festivals, van Istanbul tot aan Maastricht.’’

In 2008 nam Hancılar deel aan het Nardis Young Jazz Vocalisten Concours in Istanbul en viel meteen in de prijzen. ,,Ik had vervolgens de eer om Turkije te vertegenwoordigen op de achtste International Young Jazz Artists Competition in Estland. Maar omdat er in Turkije geen goede opleiding voor jazzmuzikant is, ben ik naar Amsterdam gegaan om daar aan het conservatorium te studeren.’’

Drie jaar geleden studeerde Hancılar af en inmiddels heeft hij in de Nederlandse hoofdstad een eigen muziekschool. Hij heeft zijn eigen band en tourt daarmee regelmatig door binnen- en buitenland. ,,Ik heb destijds een hele nieuwe stap in mijn leven gezet door mijn baan in Istanbul eraan te geven en in Amsterdam te gaan studeren. Maar achteraf heb ik daar geen moment spijt van gehad. Het was even stevig aanpoten, maar dat ben ik wel gewend en nu ben ik met mijn nieuwe album klaar voor het volgende hoofdstuk!’’