Theo Croker woensdag naar Tilburg

theo croker
Foto (c) Thomas Brodin

Slechts af en toe duikt er een jonge jazztrompettist op die “HET” allemaal in zich heeft. Theo Croker heeft het niet van vreemde: hij is de kleinzoon van legendarische trompettist Doc Cheatham. Zijn mooie open toon maakt hem tot een van de meest innovatieve trompettisten van de jonge generatie en een boegbeeld van straight-ahead-jazz met ‘attitude’.

De jonge Theo Croker groeide niet op met de jazz die hij nu speelt. In zijn jeugd luisterde hij vooral naar funk, hip-hop, soul, rock en electro, maar hij studeerde toch aan het Oberlin Conservatory of Music. Na zijn afstuderen vertrok hij naar Shanghai, waar hij bijna zes jaar lang in The House of Blues & Jazz iedere avond met zijn kwartet aan een hecht bandgeluid werkte. In deze periode ontmoette Croker jazzicoon Dee Dee Bridgewater, bij wie hij inmiddels in de band speelt.

De nu 30-jarige trompettist bracht onlangs zijn tweede album uit op OKeh Records (Sony) getiteld Escape Velocity en dat is meteen een van de meest gevarieerde jazzplaten van de laatste tijd. Met zijn band DVRK FUNK (spreek uit als Dark Funk) hoor je straight ahead jazz met stevige funkbasis. Hij komt naar Paradox met zijn Quintet waarin verder toetsenist Michael King, altsaxofonist Irwin Hall, drummer Kassa Overall en bassist Eric Wheeler.

Theo Croker en zijn DVRK FUNK band spelen op woensdag 30 november in Paradox.