Tenorenbattle in De Observant

sjoerd dijkhuizen
Sjoerd Dijkhuizen, foto (c) Cees van de Ven

Een bijzondere samenkomst van maar liefst vier tenorsaxofonisten! Dat belooft vuurwerk woensdag 30 november bij Stadscafé De Observant. Alexander Beets, Simon Rigter, Leo Janssen en Sjoerd Dijkhuizen staan deze avond naast elkaar op het podium. Zij worden begeleid door pianist Miguel Rodriguez, bassist Marius Beets en Erik Ineke op drums.

Alexander Beets is een zeer veelzijdig man. Op de saxofoon is hij zeer ervaren, aangezien hij meer dan 2000 concerten wereldwijd op zijn naam heeft staan en op zeker 25 opnames te horen is. Hij speelde meer dan 25 jaar met de Beets Brothers, maar ook met artiesten als Rita Reys en Cees Schrama. De internationale pers noemde hem “Een van de weinige tenor helden van dit moment”

Tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen groeit op met jazz en bebop, waardoor zijn affiniteit met deze muziek zich vroeg ontwikkelt. Nadat hij door zijn vader werd meegenomen naar concerten van legendarische tenorsaxofonisten begint Sjoerd met saxofoon spelen. Op 19-jarige leeftijd gaat hij naar het Hilversums Conservatorium, waar hij les krijgt van Ferdinand Povel. In 1996 studeert hij aan dit instituut af. De speelstijl van Sjoerd is geworteld in de traditie van de grote jaren ’50 saxofonisten als Hank Mobley, Sonny Stitt en Zoot Sims.

Leo Janssen speelt saxofoon en klarinet in het Metropole Orkest. Hij werd geboren in 1960 in Hoensbroek. Aan het conservatorium van Maastricht begon zijn studie klassiek saxofoon. In 1986 voltooide hij ook de opleiding saxofoon lichte muziek aan hetzelfde conservatorium. Zijn leraren waren Norbert Nozy en Ferdinand Povel. Leo Janssen is sinds 1986 als tenorsaxofonist verbonden aan het Metropole Orkest. Samen met dit orkest speelde hij met tal van groten uit de muziekwereld, zoals Herbie Hancock, Pat Metheny, Elvis Costello, Joe Lovano, Gino Vanelli en vele anderen.

Tenorsaxofonist Simon Rigter is een zonder enige twijfel een grootheid in de Nederlandse jazz. Als zoon van saxofonist Bob Rigter groeide Rigter (1973) op in een muzikaal milieu. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij saxofonist/klarinettist John Ruocco en daarna aan het Hilversums conservatorium bij Ferdinand Povel, waar hij in 1997 afstudeerde. Simon maakt vast deel uit van The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, maar speelt ook regelmatig met zijn eigen formaties.