Maceo Parker heer en meester in Rotterdamse Schouwburg

maceo-parker-foto-eric-v-nieuwland-220428Hij is een van de iconen van de funk en ondanks zijn 73 jaar lijkt er van stoppen geen sprake. Sterker nog: in de Rotterdamse Schouwburg toonde saxofonist en funkmeister Maceo Parker zich vitaal en fit. Maar liefst twee uur en een kwartier stond de altijd keurig in pak geklede Amerikaanse veteraan op het podium met een show van formaat.

maceo-parker-foto-eric-v-nieuwland-221403

Vanaf Make It Funky en Off The Hook liet Parker er geen twijfel over bestaan de real deal te zijn. Dat is ook niet zo raar met voormalige werkgevers als James Brown en George Clinton, nota bene de grondleggers van funk en P-funk. Zijn latere broodheer Prince, hevig geïnspireerd door Brown en Clinton, lijfde Parker in bij zijn band en noemde hem respectvol ‘The Teacher’. En die rol was ook zichtbaar in Rotterdam. De saxofonist hield zijn gedrilde commando-eenheid, met onder andere zwaargewichten Rodney ‘Skeet’ Curtis op bas en Bruno Speight op gitaar, nauwlettend in de gaten zodat de geslepen grooves en strakke breaks hun doel niet misten.

maceo-parker-foto-eric-v-nieuwland-214632

Ook als frontman blaakt Parker van de energie. Op het Rotterdamse podium was hij beweeglijk, maakte grappen en waagde zich aan bescheiden James Brown danspasjes. Daarnaast overtuigde Parker met fraaie vocalen, getuige een oorstrelende voordracht van You Don’t Know Me van Ray Charles, een van zijn grote helden. Maar het is Parkers veelzijdige saxspel waarmee hij nog steeds de loef afsteekt. Want of het nu gaat om een bulderende funkgroove, zwoele soul of milde jazz, in de schouwburg bewees Parker opnieuw zijn indrukwekkende souplesse.

maceo-parker-foto-eric-v-nieuwland-233310

Van egotripperij is bij Parker geen sprake: ieder bandlid krijgt de ruimte om te soleren. Zo maakte trombonist Greg Boyer indruk in The Look Of Love, mocht nicht en achtergrondzangeres Darliene Parker zich niet onverdienstelijk uitleven in Ben E. Kings Stand By Me en liet Bruno Speight fraai snarenspel horen in een langgerekt Let’s Get It On van Marvin Gaye. En wat velen voorzichtig hoopten, kwam uit toen special guest Candy Dulfer het podium opwandelde. De Nederlandse saxofoniste, die al 30 jaar bevriend is met Parker, blies overtuigende partijen mee in een handvol nummers.

maceo-parker-foto-eric-v-nieuwland-224533

Het concert van Maceo Parker in de Rotterdamse Schouwburg was opnieuw een sublieme exercitie in funk en soul volgens de beste traditie. Ook zijn amicale interactie met het publiek sieren de goede man. Het wekt geen verwondering dat de zaal zo goed als vol was, want bij Maceo Parker ben je verzekerd van een bruisend college van een van de meest inspirerende nog levende funkmeesters.

Foto’s (c) Eric van Nieuwland

maceo-parker-foto-eric-v-nieuwland-233059