Nacht van de Jazz in Paradox

Programmeurs van jazzclubs, verenigd in de VIP (Vereniging van Jazz en Improvisatie Muziek Podia) slaan de handen ineen en organiseren dit jaar voor de tweede keer: de Nacht van de Jazz. Op zaterdag 26 november programmeren deze clubs, waaronder Paradox, tegelijkertijd diverse jazzconcerten. In Tilburg kan de jazzfan tijdens deze nacht genieten van de beste live jazz!
eric van der westen
In Paradox zijn er deze avond 2 concerten. Achtereenvolgens treden op: Margriet Sjoerdsma met haar nieuwe programma “Odelien” en Eric van der Westen met zijn nieuwe band: PRIVATE TIME MACHINE (PTM). Tussen beide concerten is er in de “arthousebioscoop” Cinecitta een intiem duoconcert van Eric van der Westen & Aron Raams, als onderdeel van de première van de documentaire “Tales A Traveller” over Eric van der Westen. We maken daarvoor dan een klein uitstapje naar onze overburen. Cinecitta is gelegen tegenover Paradox is de Willem II straat.

De avond start met een optreden van Margriet Sjoerdsma. De afgelopen 2 seizoenen veroverde Margriet Nederland met haar voorstelling ‘A Tribute to Eva Cassidy’. Nu keert ze terug naar haar eerste liefde: eigen liedjes maken. De liedjes kwamen tot leven in Odelien, een huisje in Noorwegen, ver weg van de waan van alledag; de stress, drukte en chaos van het moderne leven. Odelien staat midden in een overrompelend landschap, waar de natuur nog heer en meester is en de stilte oorverdovend. Voor Margriet het ideale decor om te schrijven over tijdloze thema’s als los- en achterlaten, durven springen, eenzaamheid, liefde en verwondering. De uitvoering varieert van klein en intiem tot groots en meeslepend. Arrangementen blinken uit in harmonisch spannende wendingen, melancholische melodieën met onverwachte afslagen en hobbels. Je hoort de bezieling van Scandinavische artiesten als Ane Brun, José Gonzáles en Björk.

Tussen de 2 concerten is de première van “Tales A Traveller”, de documentaire over Eric van der Westen. Maker Rene Wouters volgde hem gedurende een aantal maanden in het voorjaar van 2016. Zijn portret laat de speciale wereld achter de carrière van Van der Westen zien waarbij de kijker deelgenoot wordt van de diepe banden die onderling bij musici bestaan. Wouters filmde o.a. in Paradox, Studio Cell 4 in Rossum, Westfalenhalle Dortmund en Theaters Tilburg.

Het tweede concert van de avond wordt verzorgd door de band Private Time Machine van Eric van der Westen. Hij zette deze band op na enkele enkele jaren louter als sideman in het buitenland gewerkt te hebben. In deze band speelt Eric meer dan ooit op Groove en Riff georiënteerde songs, die ontstaan zijn vanuit de “roots” van de leider. Een tijdreis met de ruige heavy rock van Led Zeppelin en Deep Purple, de energieke jazz van Mingus, Miles en Coltrane, de extreem dansbare groovende funk van Sly Stone & Urban Dance Squad en de dromerigheid van Pink Floyd en Yes als uitvalsbasis.

Kim Hoorweg zang, Jimmy Rage spoken word, Guido Nijs tenor saxofoon, Aron Raams gitaar, Erwin Hoorweg orgel en Fender Rhodes, Marc Schenk drums, Thorsten Grau drums, Koen Smits trompet, Joël Botma trompet, Paul Weiling altsaxofoon, Efe Erdim trombone

De Nacht van de Jazz is op zaterdag 26 november in Paradox.