Addys Mercedes – Extraña

addys-mercedes-extranaHoewel er niet direct alarmsignalen afgaan bij het horen van de naam Addys Mercedes, is ‘Extraña‘ alweer het vijfde album van deze Cubaanse zangeres. Deze singer-songwriter oogstte in 2001 lovende kritieken met haar debuut Mundo Nuevo, wat leidde tot succesvolle tours in clubs en op festivals in talloze landen.

‘Extraña’ valt voor de verandering eens niet in de categorie Buena Vista Social Club en diens afsplitsingen. Integendeel, muzikaal houdt Mercedes het midden tussen pop, latin en rock, met daarin Cubaanse invloeden. Van de 13 liedjes is het grootste deel vrolijk en uptempo, met gevarieerde dansritmes als merenque, cumbia en tango. Een handvol nummers klinkt ingetogen en melancholisch. Vooral in rustige songs als ‘Silbanda A La Luna’, ‘Doña Rosa’ en de titeltrack komt Mercedes’ heldere expressieve stem volledig tot z’n recht. De muziek bevat meerdere verfijnde lagen waardoor een gevarieerd kleurenpalet ontstaat. De melodieën zijn catchy en de ijzersterke refreinen in het gros van de tracks leiden ertoe leiden dat de liedjes zich al snel in je hoofd nestelen. Tracks als ‘Me Erizo’ en ‘Vive La Vida’, met hun subtiele elektronische invloeden, bevatten zelfs hitpotentie.

Mercedes schreef met partner, multi-instrumentalist, producer Cae Davis en gitarist Pomez di Lorenzo de teksten voor haar album. Ze liet zich daarbij inspireren door haar bewogen leven. Een leven waarin ze armoede kende, zichzelf vreemdeling voelde in een vreemde wereld, maar ook het leven viert. Naast Davis en Di Lorenzo speelt dochter Liz mee op viool en piano, en voegt Kike Romero extra percussie toe. Addys Mercedes is niet de doorsnee muzikant die je verwacht uit Cuba. Een temperamentvolle singer-songwriter met swingende liedjes, die met het grootste gemak pop en latin in elkaar laat vloeien in zeer pakkende songs met oprechte verhalen. Eigenlijk staan er geen missers op deze plaat. Voor wie Addys Mercedes nog niet kent: luisteren en omarmen. Een van de verrassendste en sterkste latin albums dit jaar. (9/10) (Medaluna)