Zwitsers VEIN terug in Paradox, nu met Greg Osby

VEINTrio VEIN en Greg Osby spelen op zaterdag 5 november in Paradox in Tilburg. Het Zwitserse pianotrio VEIN was al eens eerder in Paradox, toen met saxofonist Dave Liebman. Deze keer hebben de Zwitsers de Amerikaanse saxofonist Greg Osby uitgenodigd, waarmee ze ook in mei al een uitgebreide tournee deden.

VEIN kan zich meten met de allergrootsten en verheft het principe van het samenspel tot ongeziene hoogte. Een perfecte balans en dosering van de individuele stemmen, tal van melodische en dynamische verrassingen, die met de grootst mogelijke precisie worden uitgevoerd: Pianist Michael Arbenz wordt door de Frankurter Algemeine Zeitung bovendien gezien als een verborgen wereldster, die op hetzelfde niveau staat als Brad Mehldau en Jacky Terrasson.

Een van de krachten van het trio is de regelmatige samenwerking met internationale musici, zoals Dave Liebman en Glen Ferris. Ook met de Amerikaanse Greg Osby – één van de belangrijkste altsaxofonisten van zijn generatie – vormen ze een uniek kwartet. Deze meestersaxofonist speelde vanaf de jaren ‘80 samen met legendarische jazzmusici, zoals Herbie Hancock en Dizzy Gillespie. Hij was ook betrokken bij het M-Base Collective, een groep onorthodoxe jazzmusici geleid door Steve Coleman. Als bandleider nam Osby liefst 15 albums op voor het legendarische Blue Note Records. Hij heeft bovendien oog voor jong talent en nam de jonge Jason Moran onder zijn vleugels, die op tal van Osby’s albums uit de jaren ‘90 meespeelde. Ook met de Zwitsers van VEIN is de symbiose compleet. Ze complementeren elkaar, dagen elkaar uit en verkennen samen nieuwe horizonten.

Michael Arbenz piano, Thomas Lähns contrabas, Florian Arbenz drums, Greg Osby saxofoon