Azymuth in BIRD nog steeds hip en relevant

azymuth-in-bird-foto-eric-v-nieuwland-220113Ruim 40 jaar na hun sensationele titelloze debuutalbum is het Braziliaanse trio Azymuth nog steeds actief in de studio en op de podia. De groep, bekend om hun aanstekelijke fusie van jazz, funk en samba, bracht onlangs hun 27ste album uit: Fênix. Ter gelegenheid van de nieuwe release trad de formatie op in het Rotterdamse BIRD. Daar klonk Azymuth nog even fris en funky als weleer.

Drummer Ivan Conti en bassist Alex Malheiros zijn beiden inmiddels 70 jaar. Hun collega, toetsenist en oprichter José Bertrami overleed 3 jaar geleden. Zijn plaats is inmiddels ingenomen door Kiko Continentino die samenwerkte met Milton Nascimento. In BIRD was Conti heer en meester achter de drums met besmettelijke funk- en sambaritmes zo strak als een tourniquet. Hetzelfde gold voor Malheiros. Zijn vloeiende halsspel en puntige hamerslag sloten feilloos aan op de groove van Conti. Continetino toonde zich een waardige vervanger van José Bertrami. Hij klonk gedreven en was doordrenkt van broeierige jazzakkoorden en bevlogen solo’s op de Rhodes en synthesizer.

Hoewel de Europese tournee van Azymuth in het teken staat van het uitstekende Fênix, was het sublieme twee uur durende concert in BIRD vooral een viering van Azymuths rijke muziekverleden. Zo ontbraken klassiekers als Last Summer In Rio, Dear Limmertz en May I Have This Dance niet. De nieuwe nummers sloten naadloos aan op het oudere werk. Azymuth stond in een half gevuld BIRD, maar wel tegenover een razend enthousiast publiek van trouwe volgelingen en nieuwe fans. Tot twee keer toe kwamen de mannen terug voor een toegift, waarbij het onvermijdelijke Jazz Carnival niet ontbrak. In BIRD bewees Azymuth anno 2016 nog steeds hip en relevant te zijn.

Foto’s (c) Eric van Nieuwland