Ben van Gelder met Amerikaanse Quintet op woensdag 2 november in Paradox

ben van gelder quintetAltsaxofonist Ben van Gelder wordt inmiddels zowel Nederland als in de Verenigde Staten veelgevraagd. In Amerika speelt hij met topmusici als Ambrose Akinmusire, Aaron Parks, David Binney, Mark Turner, Ari Hoenig en Adam Rogers. Afwisselend wonend in New York en Nederland is altsaxofonist Ben van Gelder voor de tweede keer in Paradox met zijn Amerikaanse Quintet. Hij komt gedurende deze tournee zijn nieuwste album ‘Among Verticals’ presenteren.

In Nederland is hij vaak te zien en te horen in bands samen met gitarist Reinier Baas. Natuurlijk in all star ensemble The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble maar ook met het trio Van Gelder – Baas – Bennink en gaven zij in januari 2016 een aantal concerten met het Metropole Orkestra (ft. Reinier Baas en Ben van Gelder).

Het project Among Verticals, is ontstaan naar aanleiding van een compositieopdracht verstrekt aan Ben van Gelder door de Jazz Gallery, een van de belangrijkste podia voor eigentijdse muziek in New York. De opdracht resulteerde in een geslaagd project waarin Ben van Gelder een nieuwe suite van een uur componeerde. Verschillende stijlen als klassiek, Cubaanse Abakuá en geïmproviseerde muziek, worden verenigd in een kunsthistorisch en verhalend kader geïnspireerd door een kunstwerk van František Kupka.

Ben van Gelder staat met zijn Amerikaanse Quintet op woensdag 2 november in Paradox.