Nik West revancheert met dampende funkshow in Boerderij

nik-west-de-boederij-foto-eric-van-nieuwland-220821Liefhebbers van een stevige portie old school funk konden hun hart ophalen bij het eerste van twee Nederlandse clubconcerten van de veelbelovende Amerikaanse artiest Nik West in de Boerderij. Het Zoetermeerse cultuurpodium was niet uitverkocht, maar dat mocht de pret niet drukken. De flamboyante zangeres, bassiste en componiste gaf een daverende anderhalf uur durende performance die haar wisselvallige Nederlandse debuut van afgelopen zomer op het Summerjazz Festival in Leiden deed verbleken.
nik-west-de-boederij-foto-eric-van-nieuwland-225556
Tijdens dat concert leden de nummers onder haperende timings als gevolg van het feit dat de band niet had gerepeteerd. Ook bleek dit optreden het eerste van West sinds de dood van haar vriend en mentor Prince, wat zichtbaar doorwerkte in haar concentratie en emoties. Tel daarbij op dat ze met de helft van haar band op het podium stond en het geheel leidde vervolgens tot een ongelukkige kennismaking met West die de hoge verwachtingen niet inloste, maar toch het voordeel van de twijfel gaf.
nik-west-de-boederij-foto-eric-van-nieuwland-225034
In de Boerderij nam West alle onzekerheden weg. Met haar vierkoppige gedrilde band revancheerde de muzikante zich op doeltreffende wijze. De met een opvallende paarse hanenkam getooide West trakteerde het publiek op een spetterende show vol opzwepende funk in de traditie van Sly & The Family Stone, Mother’s Finest en Prince. De overleden wereldster benaderde West zelf om te komen spelen en op te nemen in zijn Paisley Park complex. Een onvergetelijke belevenis die de charismatische West deelde met het publiek door fraaie anekdotes. Daarnaast eerde ze haar inspiratiebron met aanstekelijke covers zoals Kiss, Head en het deinende Funknroll. Maar in de Boerderij overtuigde West net zo goed met eigen songs van haar EP ‘Say Something’, die bol staat van stuwende funk met rauwe gitaarlicks.

nik-west-de-boederij-foto-eric-van-nieuwland-224004
Nik West bewees waarom insiders als Steven Tyler, Dave Stewart en Prince al langer liepen te dwepen met haar: een explosieve podiumpersoonlijkheid, een indrukwekkende bassiste, een niet onverdienstelijke zangeres en met een neus voor opzwepende funk songs. De paarse invloed is groot, maar West laat duidelijk haar eigen talent horen. Een feest van jewelste.

Foto’s (c) Eric van Nieuwland

nik-west-de-boederij-foto-eric-van-nieuwland-223022


nik-west-de-boederij-foto-eric-van-nieuwland-220838