The Bad Plus – It’s Hard

The Bad Plus - It’s HardHet hoogbegaafde Amerikaanse jazz piano trio The Bad Plus heeft inmiddels een reputatie opgebouwd als jazz trio dat zich in de regel alleen waagt aan het coveren van andermans composities. Meestal ligt de bron van hun werk in het rock, pop en jazz idioom. Een enkele keer wordt een uitstapje naar een andere wereld gewaagd getuige het geweldige album ‘The Rite of Spring’ (2014).

Ook op hun al weer dertiende album ‘It’s Hard’ slagen bassist Reid Anderson, pianist Ethan Iverson en drummer David King er weer in 11 covers uit de pop en jazz als een soort jazz standaard neer te zetten. Alle 11 de composities worden in een nieuwe context gezet en dat veroorzaakte bij het beluisteren van deze cd soms verrassende wendingen. Zonder de kwaliteit van deze muziek te willen betwisten zouden deze bewerkte covers het ook goed doen in de betere muziek quiz. Voor sommige bewerkingen dient echt wel even erg goed geluisterd te worden om het originele stuk te kunnen ontdekken.

Het album opent met een losse avant garde vertaling van het poppie nummer ‘Maps’ van art punk groep Yeah Yeah Yeah. Games Without Frontiers kent daarna een bewerking die sterk aan Thelonious Monk doet denken. De bewerking van ‘Time After Time’ is een heerlijk aanvulling op de broze opname van Miles Davis in 1985. Johnny Cash’s ‘I Walk The Line’ opent met een dronken en waggelende melodie en de hele compositie heeft moeite met de lijn te volgen… Jazeker, er is ook ruimte voor humor in de jazz.

De twee jazz covers, ‘Alfombra Magica’ en ‘Broken Shadows’ geven iets van een contrast met negen andere songs en dat maakt It’s Hard over de hele linie extra spannend. Het hoogtepunt van de het album is een langzame, erg relaxte en gevoelige vertaling van Neil Finn’s ‘Dont’t Dream It’s Over’.

Al met al een vermakelijk en muzikaal hoogstaand album door een trio dat met respect voor het origineel laat horen dat muziek kan rijpen en verandering van context muzikaal spijs zeker zo goed smaakt dan het originele maal. (8/10) (Okeh Records)