Allen Toussaint memorial in de Melkweg

Allen ToussaintExact een jaar na zijn plotselinge overlijden, dus op donderdag 10 november aanstaande, zal Allen Toussaint worden herdacht in de Amsterdamse Melkweg. Een keur aan Nederlandse muzikanten en vocalisten covert die avond zijn werk, afgewisseld door korte dj-sets van initiatiefnemer Sjeng Stokkink, die tevens een expositie inricht met alle elpeehoezen waarop Toussaint als producer staat vermeld. De presentatie is in handen van Jan Donkers, die evenals alle medewerkers Allen Toussaint altijd een warm hart toedroeg. Voor een compleet overzicht van de meewerkende muzikanten, check de Melkweg website HIER.

Allen Toussaint (New Orleans 14 januari 1938 – Madrid 10 november 2015) was als pianist, zanger, producer, songwriter en arrangeur van onschatbare waarde en gold dan ook als het muzikale boegbeeld van New Orleans, een van de belangrijkste muzieksteden ter wereld, als bakermat van de jazz en van de funk. Tijd om te rouwen om Toussaint’s onverwachte verscheiden werd de rechtgeaarde muziekliefhebber nauwelijks gegund, want al snel volgden ondermeer Natalie Cole, Glenn Frey, David Bowie, Maurice White, Prince en Bernie Worrell.

Afgelopen juni bracht het Nonesuch label, postuum het tweede solo album van Toussaint uit getiteld ‘American Tunes’. Dit album, opvolger van het solodebuut ‘The Bright Mississippi’ (’09), is geproduceerd door Joe Henry. In mei van dit jaar verscheen al de verzamelaar ‘The Complete Warner Recordings’.