Nils Petter Molvaer hypnotiseert

Nils Petter MolvaerDe Noorse trompet pionier Nils Petter Molvaer is op tournee om zijn nieuwe, alweer grensverleggende, album Buoyancy te promoten. Op de promotie site van platenlabel Okeh staat een typering van deze magische toonkunstenaar die Molvaer en zijn werk onzes inziens prachtig omschrijft:

Nils Petter Molvaer is provocerend, onvoorspelbaar en is altijd iedereen vooruit. Hij loopt met de ontwikkeling van zijn muziek voorop ten opzichte van de de rest van de mensheid. Hij vindt zich telkens opnieuw uit en maakt maximaal gebruik van nieuwe beschikbare technologie om steeds hernieuwde uitdrukking te geven aan zijn tijdloze ongebreidelde romantische stemmingen. Zijn muziek zit vol van radicale tederheid, compact en robuuste kwetsbaarheid. Nils Petter Molvaer is een levende tegenstrijdigheid, en dat is wat hem als kunstenaar zo menselijk maakt.

npmpradox-6

Molvaer is op tour met het drietal waarmee het nieuwe album is opgenomen. Op de drums en percussie de markante Erland Dahlen. Dahlen is een verwoed verzamelaar van percussie-instrumenten en vanavond staat een groot deel van zijn arsenaal uitgestald op het Paradox podium. Dahlen zou met zijn opstelling de avond solo kunnen vullen. De onopvallende Jo Berger Myhre bespeelt bas in combinatie met gitaar en bedient zich veelvuldig van een strijkstok en is co-producer van het nieuwe album. Geir Sundstöl maakt het kwartet compleet met een steelgitaar en enkele andere snaarinstrumenten. Molvaer bespeelt zelf trompet en bedient zich van de nodige elektronica en effectapparatuur.

npmpradox-12

Paradox is bijna tot de nok gevuld en rond kwart voor negen kondigt de speaker aan dat het optreden zal bestaan uit 1 lange set. Het concert wordt ingezet zonder livemuziek van de band. Kingfish Castle, voorlaatste nummer van Buoyancy wordt als introductie vanaf tape gespeeld. Het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen aan een trip waarin reisleider Molvaer ons meeneemt gedurende een kleine negentig minuten naar verre voor velen van ons nog onbekende oorden en bestemmingen. Tijdens de opening komt de band het podium op en neemt ons direct mee naar Ras Mohammad; het publiek duikt mee onder water om te genieten van koraalriffen en de veelkleurige vissen in dit Egyptisch Nationaal Park. Het kwartet creëert prachtige beelden door de natuurlijkheid van de instrumenten te mengen met doorweefde lagen van elektronica.

npmpradox

Het bezoek aan Gilimuk is ingetogen en toont diep respect voor de Balinese cultuur. Muzikaal staat hier de diversiteit van het arsenaal van Dahlen centraal met prachtige melodieën uit de steelgitaar van Sundstöl.

Of het nou gaat om de prachtige beelden die de gitaar gedreven Jackson Reef en de diepe duiken in het lome Lamna Reef oproepen, de muziek van dit fenomenale kwartet houdt het voltallige publiek in een intense betovering waarin ieder individueel een eigen beleving zal hebben gehad.

Foto’s (c) Frank Hurkmans

npmpradox-11