Bart Wirtz – Beneath the Surface

161020232550-img-p20cd2-bart-wirtz-beneath-the-surface-shrinkcentercrop-702x306Het vierde solo-album van altsaxofonist Bart Wirtzkwam eerder deze maand uit bij iDreamer Records. Het album pakt verschillende soorten emoties vast, de zichtbare, maar zeker ook de onzichtbare. Met die informatie in het achterhoofd ligt ‘Beneath the Surface’ in onze cd-speler. Met een grote interesse, want Wirtz’ werk bij het Artvark Saxophone Quartet, het New Rotterdam Jazz Orchestra, The Young Sinatras/The Very Next en Monsieur Dubois mag imiddels van grote klasse worden genoemd.

De altsaxofonist trekt op ‘Beneath the Surface’ wat weg van de authentieke jazz. Zo mixt Wirtz met alle gemak rock, funk en hiphop door de jazz. Zeker ‘Growth Press & A Bottle of Coke’ en titeltrack ‘Beneath the Surface’ die Wirtz opnam met Soweto Kinch, trekken direct een vergelijk naar Guru’s ‘Jazzmatazz’-serie. Wellicht een idee om verder uit te werken, want zeker de genoemde titeltrack is een waar hoogtepunt!

Bart Wirtz maakt op ‘Beneath the Surface’ zorgvuldig gebruik van gastbijdragen. Zo maakt de saxofonist soms minimalistisch gebruik van de ondergewaardeerde percussionist Frank Wienk (die al eerder een bijdrage leverde op het magistrale album van Kapabel en speelde bij Kyteman), die de drums van Niek de Bruijn (The Houdini’s, Kim Hoorweg) op perfecte wijze aanvult. Neem daarbij de zoetgevooisde stem van Ai Ming Oei die in combinatie met de zwoele stem van Ntjam Rosie tot nieuw nationaal instrument genoemd mag worden, en je weet waar je op uit komt.

Nee, het verschil in emoties is niet te onderscheiden. Of ze nu aan de oppervlak liggen of juist er onder, ‘Beneath the Surface’ roept in z’n geheel een emotie los die het moeilijk maakt de cd zomaar af te zetten. In een uur brengt Wirtz de luisteraar in extase. Probeer bij Wirtz niet te veel te begrijpen waar de diepgang door ontstaat, maar laat je meevoeren. ‘Beneath the Surface’ is zo’n album dat schreeuwt om te worden gehoord. Wirtz gaat dieper dan hij ooit is gegaan en slechts om meer. Geen gemakkelijk album, maar wel een die blijft trekken. (8/10) (iDreamer Records)

One Comment