Eric Ineke brengt eerbetoon aan Dexter Gordon bij Observant

eric-ineke-landscape-hires-1Het JazzPodium Amersfoort verzorgt maandelijks een jazzconcert van een toonaangevende jazzformatie. Woensdag 19 oktober brengt de Eric Ineke JazzXpress een eerbetoon aan Dexter Gordon. Maar liefst 44 jaar geleden, in 1972, toerde de toen 24-jarige Eric Ineke met de toen 49-jarige Dexter Gordon, grootmeester op de tenorsax. In de pauze van dit optreden worden unieke beelden vertoond uit 1964 van een optreden van Dexter Gordon in Amersfoort.

Het kwintet van Eric Ineke is verknocht aan de hardbop maar kan ook uit andere muzikale vaatjes tappen. Naast Eric Ineke bestaat deze uit pianist Rob van Bavel, tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen, contrabassist Marius Beets en op trompet en flügelhorn horen we Gidon Nunes Vaz. De band bestaat al zo’n jaar of tien en heeft onder andere op North Sea Jazz gestaan. Inekes ensemble heeft drie albums uitgebracht.

Eric Ineke wordt al sinds de jaren zestig gezien als een ideale begeleider van diverse jazzartiesten. Zo solide, ’dat solisten tegen hem aan kunnen leunen’, zei hij zelf. Een dienende slagwerker die wil dat iedereen goed speelt. Maar in 2006 formeerde hij toch eindelijk zijn eigen kwintet JazzXpress, dat voornamelijk de jazz ging spelen die hem na aan het hart ligt: de hardbop.

Verwacht vanavond veel werk van Dexter Gordon en af en toe een standard die op het repertoire van Gordon stond zoals Body and Soul. Het staat allemaal ook op de onlangs uitgebrachte cd  ‘Dexternity’, naar analogie van Ornithology en Dexterity van Charlie Parker. Deze krijgt lovende recensies.