So What’s Next? 2016 in aantocht

Kamasi Washington
Kamasi Washington, (c) Eric van Nieuwland

Over minder dan vier weken, op zaterdag 5 en zondag 6 november, verandert Eindhoven een weekend lang in de jazz capital of the world. In plaats van één dag is het festival dit jaar voor het eerst verdeeld over twee bomvolle dagen. Met meer dan 35 optredens van internationale en nationale acts in Muziekgebouw Eindhoven en op zeven locaties in het centrum, neemt So What’s Next? de stad over.

Tijdens deze vierde editie staan opvallende headliners op het programma – zoals Laura Mvula, Ibrahim Maalouf, Cory Henry en Jacob Collier – en showcases van aanstormende jazzartiesten met een eigentijds geluid. Crossovers van jazz met hiphop, soul, world, elektronische en klassieke muziek met een mespuntje punkrock krijgen alle ruimte. De nieuwe jazz & beyond generatie presenteert zich aan een publiek van liefhebbers en jazzprofessionals.

Gateway to New York tijdens So What’s Next Downtown

Nieuw dit jaar, op zondag 6 november, is een edgy showcaseprogramma in downtown Eindhoven van artiesten die grotendeels afkomstig zijn uit de New Yorkse scene. De selectie was in handen van een team van vooraanstaande muziekscouts uit the Big Apple: Brice Rosenbloom (NYC Winter Jazzfest, Le Poison Rouge), Meghan Stabile (Revive da Live), Danny Melnick (Newport Jazzfestival, Carnegie Hall) en Grammy Award-winnaar en journalist Ashley Kahn. Zij selecteerden tien toptalenten – waaronder de expressieve Xenia Rubinos, soulful rapster Noname en jazzharpiste Brandee Younger – waarvan de meesten nog niet eerder te zien waren op Nederlandse podia. Het andere deel van het downtown programma is ontstaan vanuit een Open Call.

Zaterdag 5 november:
Laura Mvula | Ibrahim Maalouf ‘Red & Black Light’ | Jacob Collier | Cory Henry & The Funk Apostles | Rudresh Mahanthappa ‘Bird Calls’ | Marcus Strickland’s Twi-Life | Makaya McCraven | Colin Stetson | Joris Roelofs ‘Rope Dance’ | Brandee Younger | Terrace Martin & the Polly Seeds | Jameszoo Quartet | David Virelles’ Antenna ft. Marcus Gilmore | Molino | Maarten Hogenhuis Trio | Any Vegetable | Sebastiaan van Bavel Trio

Zondag 6 november:
Theo Croker | Kandace Springs | Xenia Rubinos | Ben van Gelder Quintet | Noname | Shai Maestro & Camila Meza | Jasper Høiby’s Fellow Creatures | Samuel Blaser Trio | Umbra Falstrwsti | Xavi Torres Trio | LABtrio | Chelsea Foreman | Pablo Martínez Flamenco Jazz-Band | Mn’JAM experiment | Matteo Mijderwijk | Trempera! | EvenSanne