Deelnemers Arrangers Project Jazz orchestra of the Concertgebouw bekend

foto: Paul Aresu
foto: Paul Aresu

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) en het Conservatorium van Amsterdam presenteren op 30 oktober a.s. het Arrangers Project: in deze unieke formule krijgen zes van de zeventien studenten en alumni die zich aanmeldden de gelegenheid nieuw werk te ontwikkelen en uit te voeren met een professioneel orkest.

Ze staan onder leiding van de internationaal gerenommeerde arrangeur/bandleider en JOC-chef-dirigent Dennis Mackrel. De studenten en alumni krijgen een podium dat over het algemeen is voorbehouden aan (internationale) solisten. Hiermee stimuleert het JOC als orkest nieuw repertoire voor bigbands en slaat het een brug tussen generaties bigband-musici.

Zeventien aanmeldingen, zes deelnemers
Uit de in totaal zeventien aanmeldingen zijn de volgende zes jonge talenten gekozen: Matthias van den Brande, Erikur Rafn Stefansson, Claudio Jr. de Rosa, en alumni Miki Yataka, Bernard van Rossum en Damiano Pascarelli.

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) is de meest swingende bigband van Nederland. Het orkest is in 1996 opgericht als New Concert Big Band door o.a. Henk Meutgeert. Sinds 1999 draagt het, op initiatief van toenmalig Concertgebouw directeur Martijn Sanders, de naam van Het Koninklijk Concertgebouw.
Het JOC treedt wereldwijd op met grote jazzhelden als Benny Golson en Oleta Adams en jong talent als José James, Christian Scott en Ruben Hein. Via grotere en kleinere concerten verbindt het JOC zich met haar publiek en maakt jazz, in de brede zin van het woord, toegankelijk voor een divers publiek. Daarnaast houdt het JOC zich bezig met talentontwikkeling en initieerde ze Rhythm Changes en het Arrangers project.

Vanaf november 2015 staat het JOC onder leiding van chef-dirigent Dennis Mackrel. Mackrel begon zijn professionele loopbaan als tienjarige en werd op zijn twintigste de jongste drummer ooit in de Count Basie band. Hij speelde in orkesten als The Vanguard Jazz Orchestra, The Carla Bley Very Large Band en de Dizzy Gillespie All Star Big Band en was van 2010 tot 2013 bandleider van Count Basie Orchestra. De samenwerking met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw gaat terug tot 2004, waar hij eerst regelmatig als drummer te horen was. Vanaf 2014 heeft Mackrel het orkest meerdere malen geleid, onder meer in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Het JOC bestaat bijna 20 jaar en geeft 40 tot 45 concerten per jaar voor bijna 40.000 bezoekers.

Aankomende concerten
30 oktober: Conservatorium Amsterdam, Amsterdam Blue Note, 17.00 uur en 20.00 uur