Richard Bona voegt Nederlandse datum toe aan Europese tour

Richard Bona
Foto (c) Ingrid Hertfelder

Op 1 december zal jazzbassist en -vocalist Richard Bona met de zeskoppige Afro-Cubaanse groep Mandekan Cubano in de Concertzaal Tilburg te zien en horen zijn. De veelzijdige en talentvolle muzikant die jazz, bossanova en Afrobeat als geen ander weet te combineren, voegt daarmee een extra datum toe aan zijn Europese tour.

Zijn fans noemen hem “The African Sting”, de LA Times omschreef hem als een mix tussen Jaco Pastorius, George Benson en Joao Gilberto en het Festival International de Jazz de Montreal onderscheidde hem met de Antonio Carlos Jobim Award voor zijn invloed op de ontwikkeling van de jazz: Richard Bona is niet voor niets een van de meest gewilde (jazz-)muzikanten van deze tijd.

De uit Kameroen afkomstige Bona verdiende als bassist in de jaren ’90 al ruimschoots zijn sporen. Hij speelde o.a. met Joe Zawinul, Chaka Khan, Bobby McFerrin en Herbie Hancock. Sinds hij in 1999 zijn solodebuut Scenes from my life uitrbacht, is het ook zijn stem die de aandacht trekt. Bona zingt in zijn moedertaal Duala, een Kameroens dialect dat opvalt door zijn haast hypnotiserende klanken. Het meest recente project van Bona, is de levendige Afro-Cubaanse groep Mandekan Cubano. Bona en de zeskoppige band vieren met hun nieuwste album Heritage de Rootsmuziek uit Afrika, Zuid-Amerika en uiteraard Cuba.