The Originators naar Jazzpodium DJS in Dordrecht

unnamedOp zaterdag 8 oktober spelen The Orginators in Jazzpodium DJS in Dordrecht. Zij staan bekend om hun energieke Northern Soul-sound. The Originators zijn in 2012 bij elkaar gebracht door drummer/bandleider Chris van der Meer en zijn er erg trots op de eerste en enige Northern Soul band van Nederland te zijn.

Northern Soul ontstond als underground-scene midden jaren ’60 in Noord-Engeland en was een totaalbeleving, een subcultuur. Mod-kleding, scooters, zeer acrobatische dans, amfetaminen en DJ’s die de meest obscure, rauw klinkende hoge energie soul draaiden op feesten die doorgingen tot vroeg in de volgende dag (de zogenaamde All-Niters) en toonaangevend waren in het bepalen en aanvoelen van welke tracks het beste pasten bij deze way of life.
The Originators brengen deze Northern Soul-vibe naar het heden en mogen zich daarmee met recht de New Generation of Northern Soul noemen.

In eerste instantie werd vooral getourd in het undergroundcircuit van Duitsland en Frankrijk waarbij clubs, festivals en typische NS-feesten werden aangedaan. Op de setlijst stonden voornamelijk Northern Soul-klassiekers. Uit de ervaring en inspiratie die tijdens deze tours werd opgedaan ontstond al snel de ambitie zelf repertoire te gaan schrijven/maken in het NS-idioom.

Begin 2015 verscheen het debuutalbum ‘Be my baby’. Samen met producer Phil Martin werden dertien in de Northern Soul-traditie gemaakte songs opgenomen en uitgebracht op vinyl. Van het album werden twee singles uitgebracht, die goede aandacht kregen op de (inter)nationale radio.

In oktober 2016 zal een nieuwe single worden uitgebracht, vooruitlopend op het tweede album, dat medio 2017 zal verschijnen. Met een traditionele Soulband-bezetting en energieke aanstekelijke nummers dragen The Originators een nieuw steentje bij aan de roemruchte geschiedenis van een bijzondere subcultuur.