Theatertour ‘I’m a Soulman’ binnenkort van start

soulmanhIn de voorstelling ‘I’m a soulman‘ herrijst de beroemde opnamestudio van STAX. Zanger Steffen Morrison (bekend van The Voice) en zangeres/actrice Joy Wielkens (van de nieuwe RTL4-serie Centraal Medisch Centrum) laten niet alleen hits als “Dock of the Bay”, “Knock on Wood” en “I’m a Soulman” herleven, maar ook wordt door middel van projecties het tijdsbeeld geschetst waarin rassenrellen, Vietnam en politieke moorden centraal stonden. De tijd waarin Jesse Jackson de uitspraak “I am – somebody” groot maakte. ‘I’m a soulman’ gaat in première in de Goudse Schouwburg in Gouda op zaterdag 26 november en is daarna tot maart 2017 te zien in het hele land.

‘I’m a soulman’ vertelt het opmerkelijke verhaal van een blanke broer en zus, Jim en Estelle Steward, die in 1958 een studio beginnen in een zwarte wijk in Memphis. Ondertussen staat Amerika in brand. De studio wordt wereldberoemd en vormt het hart van het legendarische platenlabel STAX dat de eerder genoemde hits produceert. Sam & Dave, Isaac Hayes, Booker T. en boegbeeld Otis Redding groeien in korte tijd uit tot grote wereldsterren ondanks of misschien wel juist dankzij de explosieve sfeer die er op dat moment in Amerika heerst.

Het revolutionaire gedicht ‘I Am – Somebody’ van William Holmes Borders, dat echt bekendheid kreeg door dominee Jesse Jackson, zou het hoogtepunt worden van het legendarische Watt-Stax festival in 1973, ook wel The black Woodstock genoemd. ’I am – somebody’ parafraseert in feite Isaac Hayes’ uitspraak ‘I am a Soulman’ waarmee hij bedoelde dat een Soulman niet per se zwart hoeft te zijn, uit een achterstandswijk hoeft te komen of de blues moet kunnen zingen. Soulman staat voor oprechte passie, saamhorigheid en lef. Thema’s die in iedere tijd weer naar hun vorm lijken te zoeken.

Het is opmerkelijk dat de spanningen rondom het ideaal van de Stax Family nog altijd actueel zijn. I’m a Soulman wordt gedragen door een gemengde cast met roots in Suriname, Indonesië, Trinidad & Tobago en Marokko. De voorstelling pleit voor saamhorigheid. Precies dat was de kracht van Stax.

Legends Of Music is een productieteam dat bestaat uit Michael Varekamp, Ben van den Dungen, en Wiboud Burkens, met als hoofddoel muziekprogramma’s voor theater te maken die gebaseerd zijn op een mix van film, muziek en theater in een gelijkwaardige verhouding. Live geïmproviseerde en gecomponeerde muziek op een collage van video- en filmbeelden, vermengd met live acting en spoken word. Eerdere producties waren MILES! (over Miles Davis) en LOUIS! (over Louis Armstrong).

Datum Plaats Podium Land
28/09/16 Amsterdam Radio Opium Netherlands
17/11/16 Alphen aan den Rijn Theater Castellum Netherlands
19/11/16 Spijkenisse Theater de Stoep Netherlands
24/11/16 Hoorn Schouwburg Het Park Netherlands
26/11/16 Gouda Goudse Schouwburg Netherlands
30/11/16 Tiel Agnietenhof Netherlands
01/12/16 Ijmuiden Stadsschouwburg Velsen Netherlands
02/12/16 Helmond Theater Speelhuis Netherlands
03/12/16 Almere Kunstlinie Almere Flevoland Netherlands
09/12/16 Almelo Theaterhotel Almelo Netherlands
06/01/17 Den Bosch Theater aan de Parade Netherlands
07/01/17 Barendrecht Theater het Kruispunt Netherlands
12/01/17 Nijmegen Stadsschouwburg Netherlands
13/01/17 Capelle a/d IJsel Isala Theater Netherlands
14/01/17 Delfzijl Theater & congrescentrum de Molenberg Netherlands
18/01/17 Roermond Theaterhotel de Oranjerie Netherlands
19/01/17 Venlo De Maaspoort Netherlands
21/01/17 Naaldwijk Westland Theater De Naald Netherlands
26/01/17 Emmeloord Theater ‘t Voorhuys Netherlands
27/01/17 Apeldoorn Schouwburg Orpheus Netherlands
29/01/17 Zwolle Schouwburg Odeon Netherlands
03/02/17 Purmerend Theater de Purmaryn Netherlands
04/02/17 Weert Munttheater Netherlands
09/02/17 Middelburg Stadsschouwburg Middelburg Netherlands
15/02/17 Doetinchem Schouwburg Amphion Netherlands
17/02/17 Amstelveen Schouwburg Amstelveen Netherlands
18/02/17 Den Helder Schouwburg de Kampanje Netherlands
22/02/17 Leeuwarden Stadsschouwburg De Harmonie Netherlands
23/02/17 Hoofddorp Schouwburg De Meerse Netherlands
24/02/17 Drachten De Lawei Netherlands
25/02/17 Amsterdam De Meervaart Netherlands