Dhafer Youssef – Diwan of Beauty & Odd

Dhafer Youssef Diwan of Beauty & OddDhafer Youssef presenteert middels jazz een  unieke combinatie van Arabische en westerse cultuur. ‘Diwan of Beauty & Odd’ is zijn tweede album op Okeh Records, waarvan hij zich een van de best verkopende artiesten mag noemen.

Hoewel hij bekend is als grote ster in zowel jazz als wereldmuziek, is het nu voor het eerst dat hij werkt met een Amerikaanse All-Star band: Dhafer Youssef – old en vocalen, Aaron Parks – piano, Ben Williams – bas, Mark Giuliana – drums en Ambrose Akinmusire – trompet op Of Beauty & Odd, Delightfully Odd, Al-Akhtal part 1 en Meshuggah.

Dhafer Youssef al op jonge leeftijd een interesse in jazz en luisterde er in het geheim naar tijdens zijn opleiding op een Koranschool. Later verliet hij Tunesië om een jazz carrière te starten en hij leeft sinds 1990 in Europa, meestal in Parijs of Wenen. Hij heeft zes eigen albums uitgebracht en deed opmerkelijk werk met de Sardijnse trompettist Paolo Fresu en de Noorse gitarist Eivind Aarset. Hij heeft een sterke interesse en affiniteit met zowel Indiase en Noorse muziek. In 2001 nam hij het album Electric Sufi op met de ex-Sugar Hill Gang en de Tackhead ritme sectie van Will Calhoun en Doug Wimbish. Hij was gastartiest op het album FiLM iNG van de Noorse artiest Bugge Wesseltoft. Verder heeft hij opgetreden met Uri Caine, Tigran Hamasyan, Jon Hassell, Markus Stockhausen, Nguyên Lê, Omar Sosa en Hüsnü Şenlendirici.

‘Diwan of Beauty & Odd’ is het eerste album dat de Tunesische componist, zanger en oed-speler Dhafer Youssef opneemt met een All Star formatie. Het album heeft hiermee alle kenmerken waar deze exceptionele artiest bekend om staat: prachtige melodieën, zang recht uit het hart, aanstekelijke ritmes, geweldig vakmanschap op de instrumenten, zowel van hemzelf (op oed en zang), als van zijn all-star bandleden op piano, bas, drums en trompet. De jonge medemusici begrijpen de muzikale wereld van Youssef volledig en genieten volop van het musiceren met hem. Luister maar eens naar de mooie eenheid die de trompet van Akinmusire en het spel van Youssef vormen. Of naar het prachtige duet tussen hem en pianist Aaron Parks op ‘Fly Shadow Fly’. Hoewel het album meer in de jazz geworteld is, geven Youssef’s traditionele Sufi zang het geheel een unieke, roerende kwaliteit. (8/10) (Okeh)