Nederlands Blazers Ensemble presenteert Stemmen uit het Oosten

unnamed-1Het Nederlands Blazers Ensemble presenteert een unieke avond met Iraanse topartiesten. Een uitzonderlijke voorstelling over oorlog en vluchten, maar ook over hoop op een nieuwe wereld.

Met het programma “Stemmen uit het Oosten” geeft het NBE samen met haar gasten antwoord op de vraag: “Als je je vaderland ontvlucht, kun je je verhalen dan inpakken en meenemen?” De muziek bij deze voorstelling is van de jonge Iraanse componist Kaveh Vares. En de antwoorden op deze vraag worden vertolkt door twee intrigerende solisten.

Mohsen Namjoo is een van Iran’s meest controversiële hedendaagse singer/songwriters, die in de New York Times wordt geprezen als de “Iraanse Bob Dylan”. Zijn kritische liedjes kwamen hem op zoveel weerstand te staan dat hij zich gedwongen voelde te vluchten naar Amerika. Vanaf 2009 kan Namjoo niet meer terug naar Iran omdat hij veroordeeld is tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het verwerken van verzen uit de Koran in een van zijn nummers. In 2007 gaf hij zijn eerste concert buiten Iran tijdens het Internationale Film Festival in Rotterdam! En intussen heeft hij opgetreden in de VS, Canada, Engeland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Hij staat bekend om zijn vermogen om Perzische traditionele- en volksmuziek moeiteloos te fuseren met jazz, rock en blues, en om zijn onconventionele gebruik van zijn stem als instrument. Zijn teksten en muziek zijn innovatief, eigenzinnig en een combinatie van Perzische klassieke gedichten van dichters als Hafez, Rumi, Saadi, met eigen teksten en gedichten.

Verhalenverteller Sahand Sahebdivani (ook uit Iran) vertelt de verhalen die zijn ouders als politiek vluchtelingen in hun vaderland achterlieten… Sahebdivani is schrijver, verhalenverteller en muzikant. Op zijn derde ontvluchtte hij samen met zijn ouders zijn geboorteland Iran. In Amsterdam heeft zijn vader Iran weer tot leven gewekt door middel van verhalen: verhalen over oude helden en wijze koningen, maar ook over zijn oma en de straat waar hij opgroeide. Hij raakte zo besmet met het vertelvirus en reist nu door heel Nederland om zijn verhalen te delen.

Artistiek leider Bart Schneemann over de samenwerking: “Wij houden ervan muziek te spelen uit alle windstreken en van alle tijden en deze elkaar te verbinden. In elke voorstelling proberen wij de kracht van al die prachtige noten te gebruiken om u een verhaal te vertellen. Een verhaal dat u zal ontroeren, verbazen en op andere gedachten zal brengen.”

SPEELLIJST

  • DO 29 SEP 2016 20:30 AMSTERDAM PODIUM MOZAÏEK
  • VR 30 SEP 2016 20:15 HAARLEM PHILHARMONIE
  • ZA 01 OKT 2016 20:15 DEN HAAG NIEUWE KERK
  • ZO 02 OKT 2016 15:00 HELMOND THEATER SPEELHUIS
  • WO 05 OKT 2016 20:15 WAGENINGEN THEATER JUNUSHOFF
  • DO 06 OKT 2016 20:15 AMSTERDAM MUZIEKGEBOUW AAN ‘T IJ
  • VR 07 OKT 2016 20:15 ROTTERDAM ROTTERDAMSE SCHOUWBURG
  • ZA 08 OKT 2016 20:00 ENSCHEDE GROTE KERK
  • ZO 09 OKT 2016 20:00 TILBURG THEATERS TILBURG
  • DI 11 OKT 2016 20:00 APELDOORN ORPHEUS