Ohio Players – Angel

OHIO PLayersToen in 1977 het negende album van de Ohio Players uitkwam, had de funkband al een flinke carrière achter de rug. Acht albums in 18 jaar gingen ‘Angel’ voor. De band had net tevoren een paar hits gehad met ‘Fire’ en ‘Love Rollercoaster’ en had nog even voor de boeg, want pas in 2002 ging de band na een carrière van 43 jaar uit elkaar.

Nu, in 2016, wordt ‘Angel’ helemaal geremastered uitgegeven, nadat het jaren lang niet verkrijgbaar was. Het album werd in 1977 niet extreem goed ontvangen. De reden daarvoor was dat men erg hoge verwachtingen had van de band uit Ohio. Enkele grote hits en ook de albums die hiervoor waren uitgebracht waren albums die men al snel tot de klassiekers zou rekenen. Dat ‘Angel’ daardoor tegenviel lag meer aan het verwachtingspatroon dan aan het album zelf.

De drie single’s van het album, ‘Body Vibes’, ‘O-H-I-O’ en Merry Go Round’ deden het met een 9e plek aardig in de U.S. Billboard Hot Soul Singles lijst en ‘O-H-I-O’ behaalde zelfs een nette notering in de reguliere hitlijsten.

‘Angel’ klinkt opgepoetst zelfs na bijna 40 jaar helderder dan ooit. Wellicht is dat het enige minpuntje dat indien gezocht gevonden kan worden. De tracks bevatten exact de juiste hoeveelheid funk/soul om je zo’n 40 minuten helemaal in de 70’s te wanen. De Ohio Players zijn nu met de funk-revival een van de meest uitgesproken bands om een comeback te maken. Met nog zo’n 20 overgebleven muzikanten om uit te putten moet dat geen probleem zijn. ‘Angel’ mag wellicht niet een van de beste albums zijn van de Ohio Players, als het album niet direct na de reeks van gouden en platina albums van begin jaren ’70 was uitgekomen, was dit een reïssue van een funk-klassieker met een vleugje P-funk. (8/10) (Mercury)