Gratis Leusden Jazz met topartiesten

Ntjam Rosie & Aardvark
Foto (c) Jan de Bloois
Op 10 september aanstaande komt de top van de Nederlandse jazz samen op Leusden Jazz, op het terrein van de IJsbreker. Als headliner speelt de soulvolle zangeres Sabrina Starke. Daarnaast een keur aan klinkende namen, zoals de Later als je Big Band, Ntjam Rosie, Deborah Carter, Paul van Kessel, Hermine Deurloo, Ben van den Dungen, Rolf Delfos, DJ Jazz Circus Collective, Saskia Laroo, Warren Byrd en natuurlijk de Leusdense saxofonist Alexander Beets. Deze laatste heeft ook meegeholpen bij het samenstellen van het muziekprogramma.

Leusden Jazz beleeft zijn vijfde editie en wordt georganiseerd door de serviceclub Kiwani’s. Burgemeester Annemieke Vermeulen is beschermvrouwe van het initiatief en zegt: “Ik ben ongelofelijk trots en blij met dit feest voor Leusden en wil alle sponsors die het mogelijk maken dat het nu helemaal gratis toegankelijk is extra bedanken.”.

Naast lokale organisaties als het samenlevingsfonds, AFAS foundation en Lomans is Rabobank, de hoofdsponsors van het jazzfestival in Amersfoort, ook ingestapt. Hun bijdrage en die van rechtenorganisatie Sena vulden het laatste gat in de begroting om het festival gratis te kunnen maken. Ron Verhoeve, voorzitter van Stichting Leusden Jazz vertelt: “Je ziet dat Leusden Jazz steeds interessanter wordt voor het bedrijfsleven en dient als ontmoetingsplek, zodat steeds meer partners aanhaken. Alle plaatsen in de VIP tent waren in no-time uitverkocht en dat is echt geweldig.”

Leusden Jazz vindt plaats op het terrein van de IJsbreker met drie buitenpodia en één binnen podium. Het evenement start om 19.00 uur met de Later als je Big Band en om 20.15 uur speelt Sabrina Starke. Het festival eindigt binnen om 01.00 uur ’s nachts en op het buitenterrein zijn tot middernacht concerten. De organisatie verwacht meer dan 1500 bezoekers.

Jazz-diva Deborah Carter, net terug van een internationale tournee naar Korea en Indonesië zegt: ‘Ik vind het een zeer divers programma, van bijzonder hoge kwaliteit. Het is een eer met al deze musici te mogen spelen op Leusden Jazz’. Drie dagen na Leusden Jazz vetrekken veel van de optredende artiesten, waaronder Deborah Carter, Paul van Kessel en Ntjam Rosie, naar Zuid-Afrika voor een tiendaagse tournee, waarbij zij onder meer op het prestigieuze Joy of Jazz festival in Johannesburg gaan spelen. Ook Alexander Beets treedt in Zuid-Afrika op.

Naast het festival wordt op vrijdag 9 september tussen 12.00 uur en 14.00 uur KIDS Jazz georganiseerd, waar lagere scholen uit de regio naar toe kunnen komen voor een ‘Beleving met muziek’. Naast de theater voorstelling ‘Een koffer met muziek’ zijn er uitvoeringen van scholen, een instrumentenmarkt en natu