Jazz op Zondag: letteren en live-jazz met Grond van Wil Boesten in DJS

Wil Boesten Grond 01Zondagmiddag 11 september een mix van jazz en literatuur in Jazzpodium DJS in Dordrecht. Méér dan een concert en ook méér dan een presentatie of lezing. De Dordtse schrijver Wil Boesten is verteller en presenteert zijn jazzroman Grond, omlijst door live jazz van trompettist Teus Nobel, gitarist Reinier Baas en toetsenist Alexander van Popta.

De roman Grond vertelt het verhaal over jazztrompettist Lucas Lels, die strandt op het vliegveld van New York en daar bezocht wordt door oude en nieuwe demonen. De twijfel aan zijn kunnen transformeert in een verlammende podiumangst. Voor een dieper begrip van de jazz, die voor het verhaal zowel als voor de opbouw van de roman van groot belang was, mocht Wil Boesten meelopen met jazztrompettist Teus Nobel. Hij was aanwezig bij concerten, repetities en gesprekken tussen musici. Zo ontstond een bijzondere samenwerking: de muzikant werd niet alleen een belangrijke bron van informatie, maar ook van inspiratie. Met muziek, quotes en kleine taferelen kon de auteur de roman in letterlijke zin muzikaler en swingender maken.

Wil Boesten leest sleutelpassages over muziek en jazz voor uit Grond. De Nederlandse jonge jazzhonden Reinier Baas, Teus Nobel en Alexander van Popta spelen en improviseren op thema’s en nummers uit de roman. Zo ontstaat een crossover-programma vol overeenkomsten en contrasten waarin muziek en literatuur elkaar vinden en versterken.