Jean Toots Thielemans overleden

Jean Toots ThielemansDe Belgische mondharmonicalegende Jean Toots Thielemans is niet meer. De muzikant overleed deze ochtend in het ziekenhuis in zijn slaap overleden. Thielemans lag daar sinds hij vorige maand ter val kwam. Het management van de jazzmuzicus heeft het overlijden inmiddels bevestigd.

Toots Thielemans werd op 29 april 1922 in Brussel geboren als Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans. Sinds 1964 woonde Toots halftijds in de Verenigde Staten, en halftijds in Brussel. Vanwege zijn verdiensten aan de jazzmuziek ontving Thielemans twee eredoctoraten aan de universiteit van Brussel.Vanaf 2001 mocht de legende zichzelf baron noemen, een titel die hij persoonlijk kreeg van de Belgische koning Albert II.

Hij speelde in zijn carrière met tal van grootheden, waaronder Miles Davis, Chet Baker, Mark King, Charlie Parker, Stevie Wonder, Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Sting, Peggy Lee en Billy Joel. Ook stond hij op vrijwel alle belangrijke internationale jazzfestivals ter wereld, waaronder enkele malen op het North Sea Jazz Festival in Den Haag en Rotterdam.
Toots Thielemans is 94 jaar oud geworden.

Foto (c) Marcel Hakvoort, http://www.hakvoortfotografie.nl/