Op weg naar Swinging Wespelaar: Chris Bergson Band – Live at Jazz Standard

Jazz_Standard_Cover_largeDat Jazz en blues broeders zijn bewijst Chris Bergson met dit uitstekende live album. Met deels nieuw uitgevoerde versies en deels eigen werk zet deze jongeman een mooi album neer. Voor de gelegenheid is de basisband van 4 man uitgebreid met een blazerssectie die een prachtige aanvulling geeft op de zich prima profilerende band rond Chris Bergson.

Het openingsnummer ‘Greyhound station’, is een lekker uptempo nummer waarin de luisteraar meteen kennis maakt met Chris’ eigen stemgeluid en gitaarwerk. Tijdens het daarop volgende ‘Mr. Jackson’ waan je je zonder probleem in de club waar de CD is opgenomen. Heerlijk sfeertje, subtiel, met mooi gedoseerd blazersgeluid en ruimte voor een goede saxsolo. Bij het volgende nummer wordt Chris vocaal bijgestaan door Ellis Hooks, en vult Craig Dreyer het nummer op de toetsen prachtig aan. Hierna is gekozen voor een heerlijke ‘slow’ met ‘Heavenly grass’, gevolgd door een bedachtzaam ‘High above the morning’ waar tijd en ruimte is voor een mooie gitaarsolo.

Na een snel ‘61st & 1st’ een parel met ‘Bluemer’.. Slide en solo.. en ook het volgende nummer ‘Cloe’s song’ zet hij solo in en wordt maar heel subtiel begeleid. Dit doet me realiseren dat er elders gekozen is voor allerlei muzikale extra’s, maar dat deze man zeker ook alleen zijn mannetje staat!

Bij ‘Corinna’ wordt hij vocaal bijgestaan door drummer Tony Leone. Daarna volgt het instrumentale en funky ‘Baby I love you’, waarna met ‘Just before the storm’, en ‘Sometimes it’s you’ Chris weer meer in de vertelmodus komt. Vrouwen, de liefde en de twijfel komen hier uitgebreid aan bod. ‘Christmastime in Bethlehem’ is een nummer dat je vanaf het begin in een heerlijke groove brengt, ongetwijfeld heerlijk om live mee te maken, zeker in deze uitgebreide vorm.

De CD wordt afgerond met nog 2 stevige nummers, wat het aantal songs op het respectabele aantal van 15 brengt die met veel afwisseling worden gebracht. Het lijkt me heerlijk dit live mee te gaan maken, en dat kán! Op zaterdag 20 augustus speelt Chris Bergson op Swing Wespelaar. Ben op tijd, want hij speelt al vroeg in de middag, met een 4-koppige band! (8/10) (2 Shirts Records)