Jungle By Night – The Traveller

534133.300Jungle By Night is een van Neerlands danspareltjes: ook het funky vierde album ‘The Traveller‘ valt weer behoorlijk in de smaak. Het ietwat psychedelische openingsnummer ‘Kingfisher’ pakt je meteen bij de lurven en ook de rest van het album laat je niet meer los. De plaat heeft een hoog dansgehalte, maar wordt goed afgewisseld met de nodige rustmomenten, zoals in ‘Bout Du Monde’. Door het beluisteren van ‘The Traveller’ krijg je meteen zin om je koffers te pakken: de titel vat de sfeer van de plaat dan ook deugdelijk samen. Met de avontuurlijke mix van Afrobeat, dub, Turkse psychedelica een vleugje hip-hop en Ethio-jazz merk je dat het jonge negental uit Amsterdam inspiratie put uit forenzen en het doorgronden van andere culturen.

Alhoewel de band met deze termen niet geheel samengevat kan worden: een geheel eigen werelds geluid is wat Jungle By Night het beste omschrijft. De band heeft ook zo ongeveer overal ter wereld gespeeld: van drukke clubs in Japan tot het samenspel met oppertrompetist Ibrahim Maalouf naar de duinen van Vlieland. ‘The Traveller’ klinkt dan ook als een wereldse trip. (8/10) (V2)