Nils Petter Molvaer brengt nieuw album ‘Buoyancy’ uit

9200000060385437Nils Petter Molvaer brengt op 2 september 2016 zijn nieuwe album ‘Buoyancy’ uit. ‘Buoyancy’ betekent: het vermogen of de eigenschap te drijven op water. En tevens: een vrolijke en optimistische houding of stemming. Het nieuwe album Buoyancy is opgenomen in dezelfde bezetting als SWITCH en borduurt daar logischer wijze op voort, terwijl het muzikaal ook een stap verder zet. De groep werkt nu nog hechter samen als eenheid en speelt natuurlijker samen in de studio. Een reeks soundscapes, grooves en intens mooie melodieën vloeien uit de trompet van de meester. De intense klanken vormen samen kleurrijke schilderingen in geluid.

Molvaer is geboren en getogen op het eiland Sula, Møre og Romsdal in Noorwegen en verliet het op 19-jarige leeftijd om jazz te studeren aan het conservatorium van Trondheim (1980-1982). Hij voegde zich bij de bands Jazzpunkensemblet (met Jon Eberson) en Masqualero (samen met Arild Andersen, Jon Christensen en Tore Brunborg). Met Masqualero, vernoemd naar Wayne Shorter’s compositie, die oorspronkelijk door Miles Davis werd opgenomen, nam hij diverse platen op voor ECM Records. Molvaer nam vervolgens op met diverse andere ECM artiesten, alvorens hij in 1997 zijn succesvolle solo debuut ‘Khmer’ uitbracht. Dat album was een mengeling van jazz, rock, elektronische soundscapes en hip-hop ritmes. Molvaer’s gedempte trompetgeluid, soms elektronisch vervormd, had een overduidelijke link naar het werk van Miles Davis uit de jaren ’70 en ’80, echter zonder een slaafse herhaling te zijn. Hij heeft sindsdien meerdere albums opgenomen en produceerde ook film en muziektheater.

TRACKS
1. Ras Mohammad
2. Gilimanuk
3. Moute Cave
4. Jackson Reef
5. Puri Jati
6. Lamna Reef
7. Amed
8. Martoli Bridge
9. Kingfish Castle
BONUS TRACK
10. Maddagala